foto: Ekrānuzņēmums
24 gadus vecā Alabamas džihādiste zaudē pirmo kārtu ASV tiesā
Mutana, kas Sīrijā trīsreiz apprecējās ar "Islāma valsts" kaujiniekiem, tagad pauž nožēlu par pievienošanos šim grupējumam un vēlas atgriezties ASV sava bērna dēļ, pat ja viņai draudētu kriminālapsūdzības.
Pasaulē
2019. gada 5. marts, 12:44

24 gadus vecā Alabamas džihādiste zaudē pirmo kārtu ASV tiesā

Jauns.lv / LETA

Sieviete no ASV Alabamas štata, kas 2014.gadā pievienojās teroristu grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā, pirmdien ASV tiesā zaudēja pirmo kārtu savā juridiskajā cīņā par atgriešanos ASV kopā ar savu dēlu zīdaiņa vecumā.

24 gadus vecā Hoda Mutana ir dzimusi ASV, kur viņa vēlas atgriezties kopā ar 18 mēnešus vecu dēlu.

ASV apgabala tiesnesis Redžijs Voltons noraidīja pieprasījumu "paātrināt" lietas izskatīšanu, ko mēģināja panākt advokāti, lai viņa varētu atstāt bēgļu nometni Sīrijā un atgriezties ASV.

Voltons sacīja, ka Mutanas advokāti nav pierādījuši to, ka šai sievietei un viņas dēlam draudētu tūlītējas briesmas Sīrijā. ASV gatavojas izvest lielāko daļu savu bruņoto spēku no Sīrijas, kur tie cīnījušies pret "Islāma valsti".

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo radio intervijā paziņoja, ka Mutana nav ASV pilsone un ka būtu "risks" atļaut viņai atgriezties ASV.

"Faktiski viņa ir teroriste, un mums nevajadzētu vest atpakaļ uz ASV ārzemju teroristus," teica Pompeo intervijā "WOC Radio" Aijovas štatā.

Spriežot pēc Hodas ģimenes un advokātu teiktā, valsts secinājusi, ka viņa nekvalificējas pilsonībai, jo viņas piedzimšanas laikā viņas tēvs bija Jemenas diplomāts ASV.

Taču ģimene apgalvo, ka tā nav patiesība, jo Ahmeds Ali Mutana atstājis diplomātisko dienestu pirms meitas piedzimšanas ASV un meitai bijusi likumīga ASV pase, kad viņa 2014.gadā devās uz Sīriju, lai pievienotos "Islāma valstij".

2014.gada beigās neilgi pēc pārcelšanās uz Sīriju Mutana ievietoja tviterī fotogrāfiju, kurā četras sievietes sadedzina savas Rietumvalstu pases, tai skaitā vienu ASV pasi. Viņa arī ievietoja sociālajos medijos aicinājumus nogalināt amerikāņus un glorificēja "Islāma valsti", kas kādu laiku kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija secināja, ka Hoda Mutana nav tiesīga uz ASV pilsonību, un 2016.gada janvārī paziņoja ģimenei, ka viņas pase tiek anulēta.

Saskaņā ar ASV likumiem persona, kas ASV piedzimusi akreditētam ārvalstu diplomātiskā dienesta darbiniekam, nevar saņemt ASV pilsonību un automātiski netiek uzskatīta par ASV pilsoni.

Mutana, kas Sīrijā trīsreiz apprecējās ar "Islāma valsts" kaujiniekiem, tagad pauž nožēlu par pievienošanos šim grupējumam un vēlas atgriezties ASV sava bērna dēļ, pat ja viņai draudētu kriminālapsūdzības.

Mutanas advokāti apgalvo, ka viņas tēva diplomātiskais statuss beidzies pirms meitas piedzimšanas 1994.gada oktobrī, tātad viņa automātiski esot ASV pilsone. ASV uzstāj, ka par šī statusa maiņu tika informētas tikai 1995.gada februārī, tātad šajā starplaikā Ahmeds Ali Mutana vēl bija diplomāts.

Tiesnesis Voltons atzina par “pamatotu argumentu" advokāta Čārlza Svifta teikto, ka diplomātiskais statuss beidzas, kad attiecīgā diplomāta valsts to izlemj, nevis, kad to atzīst ASV. Tiesnesis tomēr nenorādīja, kā viņš lems Mutanas pilsonības jautājumā.