foto: EPA/Scanpix
Pakistāna apsūdz Indiju tās gaisa telpas pārkāpšanā
Indija regulāri apsūdz Pakistānu, ka tā atbalsta radikāļu grupējumus, kas rīko operācijas Indijas administrētajā Kašmiras daļā.
Pasaulē
2019. gada 26. februāris, 12:11

Pakistāna apsūdz Indiju tās gaisa telpas pārkāpšanā

Jauns.lv / LETA

Pakistāna otrdien apsūdzēja Indiju, ka tās kara lidmašīnas pārkāpušas gaisa telpu, šķērsojot pamiera līniju Kašmirā un nometušas bumbas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Indijas gaisa spēki pārkāpa kontroles līniju," paziņoja Pakistānas armijas preses pārstāvis ģenerālmajors Asifs Gafūrs.

Reaģējot uz ielaušanos tās gaisa telpā, tika pacelti Pakistānas gaisa spēku iznīcinātāji.

"Saskaroties savlaicīgu un efektīvu Pakistānas gaisa spēku atbildi, Indijas lidmašīna steigā nometa kravu. Upuru vai postījumu nav," paziņoja Gafūrs.

Taču Indijas mediji ziņo, ka tās iznīcinātāji veikuši uzlidojumus vairākiem mērķiem, ieskaitot grupējuma "Jaish-e-Mohammad" (JeM; "Muhameda armija") nometnēm, un nogalināti teju 200 cilvēki.

Indijas kontrolētajā Kašmiras daļā Pulvamas rajonā 14.februārī terorista pašnāvnieka sarīkotā sprādzienā tika nogalināts 41 Indijas paramilitāro vienību karavīrs.

Otrdienas triecienā kaujinieku nometnei nogalināts ļoti liels skaits kaujinieku, kas gatavojuši uzbrukumu Indija, jau pēc Pakistānas apsūdzībām, ka Indija pārkāpusi tās gaisa telpu, brīfingā medijiem sacīja Indijas ārlietu sekretārs Vidžajs Gohale.

Uzlidojums JeM nometnei veikts, jo Indija uzskatījusi, ka pašnāvnieku uzbrukumi gaidāmi jau vistuvākajā laikā, sacīja amatpersona.

"Iznīcināts liels skaits JeM teroristu, instruktoru, vecāko komandieru un džihādistu grupu, kas gatavoti pašnāvnieku uzbrukumiem," skaidroja Gohale.

JeM uzņēmies atbildību par 14.februāra Kašmiras teroraktu.

"Tika saņemta ticama operatīvā informācija, ka JeM mēģina īstenot citus pašnāvnieku teroraktus dažādās valsts daļās un ka džihādisti pašnāvnieki tiek gatavoti šim mērķim," sacīja Gohale.

"Ņemot vērā tuvojošos draudus, preventīvs trieciens bija nepieciešams. Operatīvajā informācijā balstītajā operācijā šodien dienas pirmajās stundās Indija veica triecienu JeM lielākajai treniņnometnei Balakotā."

Indija regulāri apsūdz Pakistānu, ka tā atbalsta radikāļu grupējumus, kas rīko operācijas Indijas administrētajā Kašmiras daļā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pakistāna noliedz, ka tā atbalstītu kaujiniekus.

"Tas, ka pastāv tik plaši apmācību objekti, kuros iespējams sagatavot simtiem džihādistu, nevarētu būt iespējams bez Pakistānas varasiestāžu ziņas," sacīja Indijas Ārlietu ministrijas amatpersona.

"Indija vairākkārt mudinājusi Pakistānu spert soļus pret JeM, lai nepieļautu, ka Pakistānas teritorijā tiek apmācīti un apbruņoti džihādisti," viņš piebilda.

"Pakistāna nav spērusi nekādus konkrētus soļus, lai likvidētu terorisma infrastruktūru tās teritorijā," norādīja amatpersona.

Kopš Indija un Pakistāna 1947.gadā ieguva neatkarību no Lielbritānijas, Kašmira ir sadalīta starp abām valstīm, taču tās abas pretendē uz pilnīgu suverenitāti pār visu reģionu.

Kopš 1989.gada pret Indijas spēkiem reģionā cīnās aptuveni desmit separātistu grupējumi, kas vēlas panākt teritorijas neatkarību vai apvienošanos ar Pakistānu.