foto: scanpix
Lietuvas uzņēmēji pirms "Breksita" Lielbritānijā "zvejo" emigrantus
Pasaulē
2019. gada 12. februāris, 09:30

Lietuvas uzņēmēji pirms "Breksita" Lielbritānijā "zvejo" emigrantus

LETA

Tuvojoties brīdim, kad Lielbritānijai jāizstājas no Eiropas Savienības (ES), Lietuvas uzņēmumi pievērsušies šai valstī dzīvojošajiem tautiešiem, aicinot viņus atgriezties dzimtenē un solot darba vietas.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Apvienotās Karalistes lietuviešu kopienas priekšsēdētāja Daļa Asanavičūte, janvārī emigrantus apciemojuši  koncerna SBA mēbeļu ražošanas un tirdzniecības uzņēmumu grupas un piena pārstrādes kompānijas "Žemaitijos pienas" pārstāvji, bet vēl pirms tam Lielbritānijas lietuviešus aicinājis atgriezties mājās arī personāla  

konsultāciju uzņēmums "Strategic staffing solutions" un ēku apsaimniekošanas firma "Mano būstas". Pēc viņas teiktā, interese par  šiem piedāvājumiem tiešām esot.

"Žemaitijos pienas" delegācija pagājušajā mēnesī viesojusies Birmingemas Universitātē, tikusies ar tur studējošajiem lietuviešiem un nedēļas  laikā sarīkojusi vairāk nekā divdesmit darba intervijas.

Kompānijas investīciju un attīstības direktors Ķēstutis Trečoks atzinis, ka  uzņēmumā pastāvīgi trūkst kvalificēta darbaspēka, īpaši ražošanas  tehnologu, ķīmiķu un mārketinga speciālistu, tādēļ tiek mēģināts jau  laikus piesaistīt studējošos jauniešus.

"Mūsu izraudzīto stratēģiju var saukt par pērļu zvejošanu.

Protams, tas  prasa laiku, bet viens no šādiem soļiem Lielbritānijā bija tikties ar  studentiem un nodot viņiem vēstījumu, ka te viņus gaida un ka  atgriežoties viņi varēs dabūt darbu," viņš stāstījis. "Protams, viņi  grib arī pabeigt studijas."

SBA grupas pārstāvji izteikuši gatavību piedāvāt darbu vismaz pussimtam  dažādas kvalifikācijas cilvēku. Grupas sabiedrisko attiecību projektu  vadītājs Petrs Liņģe atzinis, ka ekskluzīvus apstākļus reemigrantiem  piedāvāt nevar, jo tā būtu vietējo strādājošo diskriminēšana, bet  svarīgi ir parādīt, ka Lietuvā algas nebūt nav mazas, ja tiek  salīdzināta dzīves dārdzība abās valstīs.

SBA grupa iepriekš ziņojusi, ka atkarībā no kvalifikācijas un amata tās  uzņēmumos "uz rokas" var nopelnīt 1000–2000 eiro.

Grupas personāla vadītājs Edis Kasperavičs savukārt pastāstījis, ka vairāki desmiti reemigrantu pēdējo piecu gadu laikā pieņemti darbā par  meistariem, tehnologiem, operatoriem, inženieriem, plānošanas vai  biznesa attīstības vadītājiem.

"No sarunām un reakcijas redzam, ka daļa tautiešu jau stingri nolēmuši  atgriezties un tagad lūkojas, kur Lietuvā varētu iekārtoties darbā,"  viņš stāstījis, piebilzdams, ka uz lielāku pārbraucēju vilni var cerēt  pēc 29.marta, kad Lielbritānijai jāizstājas no ES.

Ēku apsaimniekošanas firmas "Mano būstas" personāla daļas vadītāja Aļģe Jablonskiene pastāstījusi, ka gada laikā uzņēmumā pieņemti pieci  reemigranti no Apvienotās Karalistes.

Kā liecina Statistikas departamenta dati, pagājušā gada laikā dzimtenē  kopumā atgriezušies gandrīz 29 000 Lietuvas pilsoņu.