foto: Ekrānuzņēmums
Lietuvas Seima deputāts Puidoks kandidēs prezidenta vēlēšanās un sola atjaunot attiecības ar Krieviju
Puidoks skaidrojis, ka lēmumu kandidēt viņš pieņēmis, sabiedrības pārstāvju mudināts.
Pasaulē
2019. gada 11. februāris, 16:39

Lietuvas Seima deputāts Puidoks kandidēs prezidenta vēlēšanās un sola atjaunot attiecības ar Krieviju

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Seima deputāts Mindaugs Puidoks pirmdien paziņojis par nodomu kandidēt maijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, uzsverot, ka ārpolitikā iestājas par "tiltu būvēšanu" un attiecību atjaunošanu ar Krieviju.

"Kandidējot es piedāvāju vīziju par labāku Lietuvu - demokrātisku valsti, kas balstītos uz dialogu un kompromisu, kopīgā labuma jēdzienu un izpratni, ka šis zemes ielāpiņš ir mūsu mājas," preses konferencē izteicies 39 gadus vecais politiķis un sociālo zinātņu doktors.

Pievēršoties ārpolitikai, viņš paziņojis, ka "Baltkrievijas izolēšana vai attiecību neesamība ar Krieviju ir slikts stratēģiskais risinājums ar nulles rezultātiem".

"Lietuvas ģeopolitika un ģeogrāfiskais stāvoklis nosaka, ka mēs atrodamies krustcelēs starp Rietumu kristīgo un Austrumu ortodoksālo civilizāciju un mums lemts kļūt par ģeopolitisko tiltu starp tiem, kuri neatrod kopīgu valodu," sacījis Puidoks. "Mums jābūt tiem, kuri palīdz saviem stratēģiskajiem partneriem Amerikas Savienotajās Valstīs un Rietumeiropā būvēt politisku risinājumu tiltus ar Baltkrieviju vai Krieviju, jo mums šai ziņā ir visvairāk zināšanu, vēsturiskās pieredzes un kultūras izpratnes."

Puidoks norādījis, ka līdz ar lēmumu kandidēt viņš aptur savu dalību valdošajā Zemnieku un zaļo savienībā, kas par savu kandidātu izvirzījusi premjerministru Sauļu Skverneli, bet pagaidām paliek šīs partijas parlamenta frakcijā.

Taču zaļzemnieku līderis Ramūns Karbauskis paziņojis, ka Puidoks nevarēs nedz palikt frakcijā, nedz arī paturēt pašreizējos amatus Seimā, kur viņš ir Eiropas lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks un delegācijas NATO Parlamentārajā asamblejā priekšsēdētājas vietnieks.

Puidoks skaidrojis, ka lēmumu kandidēt viņš pieņēmis, sabiedrības pārstāvju mudināts.

"Saņemot oficiālu aicinājumu un daudz personisku pamudinājumu no organizācijām un sabiedriskajiem darbiniekiem, man nācies pārskatīt savus nodomus - iepriekš esmu teicis, ka šo soli nesperšu, (..) tagad negribu likt vilties cilvēkiem, kuri atbalsta manas idejas," viņš sacījis.

Pagājušajā nedēļā pie Puidoka atklātā vēstulē ar šādu aicinājumu vērsās vairāki desmiti cilvēku, tai skaitā pedagogi, akadēmisko aprindu pārstāvji un sabiedriskie darbinieki.

Lietuvas konstitūcija paredz, ka par prezidentu var tikt ievēlēta persona, kas sasniegusi 40 gadu vecumu. Puidoks 40.dzimšanas dienu svinēs martā.

Par nodomu kandidēt uz prezidenta amatu paziņojuši premjerministrs Sauļus Skvernelis, ko par savu kandidātu izvirzījusi valdošā Zaļo un zemnieku savienība, Seima deputāte Ingrīda Šimonīte, kas būs opozīcijas partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte, ekonomists Gitans Nausēda, filozofs un viens no Lietuvas  tautas atmodas kustības "Sajūdis" dibinātājiem Arvīds Juozaitis, Seima deputāts Naglis Puteiķis un Eiropas Parlamenta deputāti Petrs Auštrevičs un Valentīns Mazuronis.

Lietuvas prezidenta vēlēšanas notiks 12.maijā. Ja nevienam kandidātam neizdosies iegūt vairāk par pusi balsu, 26.maijā notiks vēlēšanu otrā kārta. Pašreizējai prezidentei Daļai Grībauskaitei konstitūcija liedz kandidēt uz trešo termiņu pēc kārtas.

Saskaņā ar jaunāko sabiedriskās domas pētījumu kompānijas "Vilmorus" aptauju ceturtā daļa Lietuvas iedzīvotāju par labāko pretendentu uzskata Gitanu Nausēdu, bet aptuveni pa 16% aptaujāto šajā amatā vēlētos redzēt Sauļu Skverneli un Ingrīdu Šimonīti.