foto: Ekrānuzņēmums
Šveice piesola balvas hakeriem par elektroniskās balsošanas sistēmas uzlaušanu
Hakeriem ir laiks līdz 25.februārim, lai reģistrētos projektā.
Pasaulē
2019. gada 8. februāris, 14:08

Šveice piesola balvas hakeriem par elektroniskās balsošanas sistēmas uzlaušanu

Jauns.lv / LETA

Šveices valdība izsludinājusi ievērojamas naudas balvas digitālajiem pirātiem, kas veiksmīgi spēs apiet elektroniskās balsošanas sistēmas aizsardzības instalācijas.

150 000 Šveices franku (131 000 eiro) atlīdzība piesolīta tīmekļa hakeriem, kas spēs uzlauzt jaunākās paaudzes elektroniskās balsošanas sistēmu.

Federālā kanceleja paziņojusi, ka no 25.februāra līdz 24.martam notiks vēlēšanu imitācijas pasākums, un uzaicināja katru, kurš vēlas pārbaudīt savus talantus tīmekļa pirātisma jomā, reģistrēties vietnē "https://onlinevote-pit.ch".

Hakeriem ir laiks līdz 25.februārim, lai reģistrētos projektā. Atbilstoši portāla informācijai valdība par atšķirīgu uzdevumu veikšanu piedāvā dažādas summas.

Lielākā atsevišķā balvā ir 50 000 franku katram, kurš spēs nepamanīts manipulēt balsu skaitīšanu.

Viņi tad var "mēģināt manipulēt balsu skaitīšanu, lasīt nodotās balsis, pārkāpt balsošanas slepenību vai apiet drošības sistēmas", teikts paziņojumā.

Šveices varasiestādes cer, ka ar šo eksperimentu tiks gūtas garantijas jaunās paaudzes elektroniskās balsošanas sistēmas drošībai vai arī tā uzlabota.

Līdzās likumdevēju sapulču vēlēšanām Šveicē regulāri notiek arī referendumi, un daudzi šveicieši dod priekšroku balsošanai pa pastu un, arvien biežāk, arī tīmeklī.

Vairākos Šveices kantonos kopš 2004.gada tiek izmēģināta elektroniskā balsošana. Pērn valdība nāca klajā ar iniciatīvu, lai divu gadu laikā balsošanu tīmeklī ieviestu kā trešo alternatīvu valsts mērogā.

Tēmas