foto: AFP/Scanpix
ES gatava Vidusjūrā izbeigt cilvēku kontrabandas apkarošanas operāciju "Sophia"
"Sophia" Vidusjūrā, kur iepriekš Itālija bija viena, iesaistījusi visu Eiropu.
Pasaulē
2019. gada 23. janvāris, 16:33

ES gatava Vidusjūrā izbeigt cilvēku kontrabandas apkarošanas operāciju "Sophia"

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) Vidusjūras flotes operācija "Sophia" var tikt izbeigta, ja Itālija to vairs neatbalsta, apliecinājuši ES augstākajai ārlietu pārstāvei Federikai Mogerīni tuvi avoti.

"Operācija "Sophia" bija un joprojām ir lielisks piemērs Eiropas aizsardzības politikai. Tā ir apkarojusi cilvēku kontrabandu līdz tādai pakāpei, ka tā ir teju pilnībā izskausta, apmācījusi Lībijas krasta apsardzi un glābusi cilvēku dzīvības," norāda avoti.

""Sophia" Vidusjūrā, kur iepriekš Itālija bija viena, iesaistījusi visu Eiropu. Ja Itālija, kas vada šo misiju un izmitina galveno mītni, nevēlas "Sophia", mēs esam gatavi to slēgt," piebilduši avoti.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni raidorganizācijai RAI pauda iebildumus pret "Sophia" darbības noteikumiem, kas paredz, ka visi jūrā kuģos uzņemtie nelegālie imigranti tiek nogādāti Itālijā, nevis citās ES valstīs.

"Vai nu noteikumi tiek mainīti, vai arī misija tiek slēgta," norādīja Salvīni.

Vācijas valdība otrdien paziņoja, ka aptur dalību "Sophia". Kā liecina ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākusī informācija, šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Itālijas valdības nevēlēšanos pieņemt nelegālos imigrantus, kas kuģos uzņemti Vidusjūrā.

"Sophia" pašreizējais mandāts beigsies 31.martā. Atbilstoši informācijai, kas atrodama misijas mājaslapā, misijā piedalās trīs kuģi, kurus nodrošinājušas Itālija, Spānija un Vācija, kā arī pieci Polijas, Spānijas, Nīderlandes un Itālijas helikopteri.