foto: Ekrānuzņēmums
Merkele jauno Francijas-Vācijas līgumu nosauc par soli pretī kopīgai Eiropas armijas izveidei
'Merkele norādīja, ka līgums, kas parakstīts, apritot 56.gadskārtai kopš Elizejas līguma parakstīšanas Parīzē, liks pamatus franču-vācu "kopīgas militārās kultūras" izveidei un "Eiropas armijas radīšanai".
Pasaulē
2019. gada 22. janvāris, 16:27

Merkele jauno Francijas-Vācijas līgumu nosauc par soli pretī kopīgai Eiropas armijas izveidei

Jauns.lv / LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanules Makrons Āhenē, kas tiek uzskatīta par senu Eiropas vienotības simbolu, otrdien parakstījuši abu valstu draudzības līgumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc līguma parakstīšanas, Merkele paziņojusi, ka jaunais Francijas-Vācijas līgums ir solis pretī kopīgas Eiropas armijas izveidei.

Merkele norādīja, ka līgums, kas parakstīts, apritot 56.gadskārtai kopš Elizejas līguma parakstīšanas Parīzē, liks pamatus franču-vācu "kopīgas militārās kultūras" izveidei un "Eiropas armijas radīšanai".

foto: Ekrānuzņēmums
'Merkele norādīja, ka līgums, kas parakstīts, apritot 56.gadskārtai kopš Elizejas līguma parakstīšanas Parīzē, liks pamatus franču-vācu "kopīgas militārās kultūras" izveidei un "Eiropas armijas radīšanai".

Kanclere piebilda, ka Francijai un Vācijai padziļinot politisko un ekonomisko sadarbību, jāveido arī "kopīga militārā industrija".

Savukārt Makrons vērsās pret tiem, kas "izplata melus" par Āhenes līgumu.

"Tie, kas aizmirst franču-vācu izlīguma vērtību, padara sevi par pagātnes noziegumu līdzdalībniekiem. Tie, kas (..) izplata melus, cenšoties atkārtot mūsu vēsturi, kaitē tām tautām, kuras viņi sakās aizstāvam," uzsvēra Francijas prezidents.

Līgums nosaka, ka Francijas un Vācijas attiecības tiks "paceltas jaunā līmenī, lai sagatavotu abas valstis un Eiropu 21.gadsimta izaicinājumiem".

Galēji labējie, tostarp Francijas Nacionālās apvienības līdere Marina Lepēna, apgalvo, ka Makrons gatavojoties atteikties Vācijai par labu no Elzasas provinces, kā arī dalīt ar Berlīni Parīzei pienākošos pastāvīgā locekļa vietu ANO Drošības padomē.

Tikmēr Āhenē bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, lai protestētu pret līguma parakstīšanu.

Vācijas policija ziņo, ka vietējās varasiestādes saskaņojušas četru demonstrāciju rīkošanu.

Starp demonstrāciju pieteicējiem ir arī Francijas "dzelteno vestu" kustības aktīvisti, kuru rīkotajā protestu akcijā piedalās aptuveni 120 cilvēki.

Tomēr saskaņā ar policijas datiem vairums no viņiem ir Vācijas pilsoņi.

Viens no demonstrantiem sarunā ar vācu raidorganizāciju "ntv" apsūdzēja Merkeli un Makronu "dziļu sociālo plaisu" radīšanā Eiropā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Viņš uzsvēra, ka protestētāji nepārstāv nedz labējos, nedz kreisos, bet ir vidusšķiras pārstāvji, kurus māc lielas ekonomiskās grūtības.

Vienlaikus demonstrāciju sarīkojusi arī proeiropeiskā organizācija "Eiropas Pulss", kas pulcējusi aptuveni 200 dalībnieku.

Pirms 56 gadiem, 1963.gada 22.janvārī, toreizējais Francijas prezidents Šarls de Golls un Vācijas kanclers Konrāds Adenauers parakstīja Elizejas līgumu par izlūgumu pēc Otrā pasaules kara, paredzot abu valstu valdību regulāras savstarpējās konsultācijas.