foto: Ekrānuzņēmums
Igaunijas Tapas bāzē ieradīsies Beļģijas bruņoto spēku kontingents
Karavīri Tapas militārajā bāzē.
Pasaulē
2019. gada 16. janvāris, 15:54

Igaunijas Tapas bāzē ieradīsies Beļģijas bruņoto spēku kontingents

Jauns.lv / LETA

Igaunijas militārajā bāzē Tapā ceturtdien ieradīsies Beļģijas bruņoto spēku kontingents, kas uz četriem mēnešiem pievienosies Lielbritānijas vadītajam NATO starptautiskajam bataljonam.

Beļģi nomainīs dāņu karavīrus, kas Tapā atradušies kopš pagājušā gada sākuma. Uz Igauniju viņi dosies cauri Lietuvai un Latvijai trijās autokolonnās.

Vienības kodolu veido vēsturiskais Ardēnu jēgeru bataljons. Tapā būs bāzēti aptuveni 300 karavīri un apmēram simts militārās tehnikas vienības, tai skaitā Šveicē ražotās bruņumašīnas "Piranha", no kurām daļa bruņotas ar prettanku raķešu sistēmām "Spike". Vienības bruņojumā būs 120 milimetru mīnmetēji. Līdz ar beļģu kājniekiem ieradīsies arī militāro inženieru grupa ar "Leopard Leguaan" tipa tiltu būves tehniku un medicīniskā atbalsta grupa.

Beļģu karavīri starptautiskā bataljona sastāvā piedalīsies arī ikgadējās Igaunijas Aizsardzības spēku mācībās "Kevadtorm" ("Pavasara vētra").

Beļģijas pretgaisa aizsardzības vienības iepriekš regulāri piedalījušās militārajās mācībās Igaunijā, un Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji iesaistījušies NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā. 2016.gadā Beļģija pievienojās Tallinā bāzētajam NATO kiberaizsardzības izcilības centram.

Gaidāmā beļģu vienības ierašanās Igaunijā ļaus vēl vairāk nostiprināt sadarbību aizsardzības jomā.