foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix
Krievija jau gadu pirms uzbrukuma Ukrainas kuģiem izvērsusi viltus ziņu kampaņu
Krievijas bruņoto spēku krasta apsardzes kuģis Kerčas šaurumā.
Pasaulē
2018. gada 10. decembris, 21:02

Krievija jau gadu pirms uzbrukuma Ukrainas kuģiem izvērsusi viltus ziņu kampaņu

Jauns.lv / LETA

Jau gadu pirms 25.novembra uzbrukuma Kerčas šaurumā Ukrainas kuģiem Krievija bija izvērsusi viltus ziņu kampaņu par Kijevas un NATO plāniem Azovas jūrā, pirmdien sacīja Eiropas Savienības (ES) drošības komisārs Džūljens Kings.

Krievijas mediji izplatījuši viltus ziņas, ka Ukraina Azovas jūras ūdeņus inficējusi ar holēru un ka britu un ukraiņu slepenie dienesti mēģina nogādāt Krimā atombumbu.

"Ja kāds no jums domātu, ka šis incidents, kāds tas bija, radās no nekurienes, jūs maldītos," Vācijas Māršala fonda Briselē organizētajā konferencē sacīja komisārs.

"Šī dezinformācijas kampaņa sākās krietni agrāk - vairāk nekā pirms gada, kad Krievijas mediji sāka aktīvi izplatīt apgalvojums, ka Kijevas varasiestādes veic bagarēšanas darbus Azovas jūrā, gatavojoties NATO flotiles izvietošanai," norādīja Kings.

foto: Sergei Malgavko/TASS/Scanpix
Krievijas bruņoto spēku krasta apsardzes kuģis Kerčas šaurumā.

"Tad šogad izskanēja apgalvojumi, ka Ukraina ir inficējusi jūru ar holēru. Tam septembrī sekoja tumšas runas dažos Krievijas medijos, prognozējot Rietumu iedvesmotas provokācijas Azovas krastā."

Krievijas mediji arī ziņojuši, ka "ASV vēl kopš 90.gadiem gatavojušās sadursmēm starp Ukrainas un Krievijas spēkiem Melnajā jūrā".

Ukrainā izsludināts karastāvoklis

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sēdē, kas naktī uz pirmdienu tika sarīkota saistībā ar spriedzes saasināšanos Kerčas šauruma reģionā, ...

gallery icon
99

"Krievijas mediji ziņoja, ka britu un ukraiņu slepenie dienesti mēģinājuši nogādāt atombumbu uz jauno tiltu, kas savieno ar okupēto Krimu, lai to uzspridzinātu," norādīja Kings.

Atbilstoši Krievijas mediju versijai "Maskavas nosūtītās īpašo uzdevumu vienības to drosmīgā veidā novērsušas".

EK stiprinās kampaņu, lai šādus melus atmaskotu, norādīja komisārs.

ES pagājušajā nedēļā paziņoja, ka EK budžets dezinformācijas apkarošanai tiks palielināts no 1,9 miljoniem eiro līdz pieciem miljoniem eiro.

ES vienlaikus uzsākusi trauksmes sistēmas darbību, kas aptver visu bloku, kā arī vērš arvien lielāku spiedienu pret tādiem tīmekļa milžiem kā "Facebook", lai no tiem saņemtu lielāku palīdzību.

Krievijas bruņotie spēki 25. novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija apcietinājusi uz diviem mēnešiem un nogādājusi Maskavā.