foto: EPA/Scanpix
Turcijas ministrs: Tramps varētu "pievērt acis" uz Hašogi slepkavību
Pasaulē
2018. gada 23. novembris, 13:14

Turcijas ministrs: Tramps varētu "pievērt acis" uz Hašogi slepkavību

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Donalds Tramps grasās pievērt acis uz saūdarābu žurnālista un Rijādas kritiķa Džamala Hašogi slepkavību, piektdien sacīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu. Tramps iepriekš bija paziņojis, ka Stambulā Saūda Arābijas konsulātā pastrādātā slepkavība ASV attiecības ar Saūda Arābiju neietekmēs.

"Savā ziņā Tramps saka - "es pievēršu acis"," intervijā raidorganizācijai "CNN Türk" norādīja ministrs, izsakoties par Trampa nemainīgo atbalstu Saūda Arābijai, kas apņēmusies iegādāties ASV bruņojumu par miljardiem dolāru.

Tramps turpina atbalstīt Saūda Arābiju, neraugoties uz globālo sašutumu par šaušalīgo žurnālista slepkavību konsulātā, kas pamatīgi iedragājusi Saūda Arābijas faktiskā valdnieka kroņprinča Mohammeda bin Salmana tēlu.

Žurnālista Hašogi slepkavības izmeklēšana

gallery icon
26

Tramps vēl otrdien izvairīgi izteicās par slēdzienu, ko atbilstoši mediju ziņām izdarījusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP), ka kroņprincis pilnvarojis žurnālista slepkavību.

"Tas ir pat ļoti iespējams, ka kroņprincis zināja par šo traģisko notikumu. Varbūt viņš zināja, un varbūt viņš nezināja," paziņojumā otrdien skaidroja Tramps.

Prezidents izpelnījies nopēlumu par savām, kā norāda kritiķi, veikalnieciskajām prioritātēm. Tā rezultātā Tramps vairāk izskatās pēc Rijādas lobētāja, līdz ar to palielinājusies iespēja, ka spēcīga reakcija pret Saūda Arābiju sagaidāma no ASV Kongresa.

ASV dzīvojušais laikraksta "The Washington Post" līdzstrādnieks un Saūda Arābijas kroņprinča bin Salmana kritiķis Hašogi 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā. Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka kroņprincis būtu saistīts ar Hašogi slepkavību.

Atbilstoši ASV mediju ziņām CIP guvusi pārliecinošus pierādījumus, ka Saūda Arābijas kroņprincis un faktiskais valdnieks bijis iesaistīts slepkavībā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans šomēnes publikācijā laikrakstā "The Washington Post" pauda pārliecību, ka pavēle nogalināt Hašogi nākusi no Saūda Arābijas valdības "visaugstākajiem līmeņiem".

Kā publikācijā uzsvēra Erdoans, viņš netic, ka slepkavībā būtu vainojams Saūda Arābijas karalis Salmans. Zīmīgā kārtā par kroņprinci viņš šajā saistībā neizteicās.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.