FOTO: no buļļu pautiem līdz tārpu sieram - Zviedrijā atklāts "Pasaulē pretīgāko ēdienu muzejs"
Oktobra izskaņā Zviedrijas pilsētā Malmē tika atklāts "Pasaulē pretīgāko ēdienu muzejs", kurā aplūkojami vairāki desmiti dažādu ēdienu, kurus sabiedrība lielākoties uzskata par nevēlamiem, vēsta ārvalstu mediji.
"Pasaulē pretīgāko ēdienu muzejā" aplūkojamas dazādas "delikateses", piemēram, buļļu pauti, aitu acābolu sula, trušu galvas, Peru varžu smūtiji, tārpu siers un citas. Kopumā muzejā, kas apmeklētājiem Malmē būs atvērts līdz 2019.gada janvārim, aplūkojami 80 dažādi eksponāti.
Lielākā daļa no tiem ir īsts ēdiens, bet daļa tikai replikas. Muzeja apmeklētāji daudzus no ēdieniem var pasmaržot, bet dažus pat pagaršot.
""Pasaulē pretīgāko ēdienu muzejs" ir autentisks. Mēs izrādām īstus ēdienus, dažus no šiem ēdieniem var gan pasmaržot, gan pagaršot - tas ir izglītojoši un jautri," norāda izstādes kurators Samuels Vests.
Atklāts "Pasaulē pretīgāko ēdienu muzejs"
"Kas ir pretīgāk - apēst jūras cūciņu vai parastu cūku? Vai maz ir kāda atšķirība? Muzeja mērķis ir mainīt mūsu uzskatus par to, kas ir pretīgs un kas nav. Pretīguma būtība var mainīties līdz ar laiku. Pirms 200 gadiem omāri bija tik nevēlami, ka tos baroja tikai cietumniekiem un vergiem. Šodien omārs tiek uzskatīts par gardu greznību," stāsta Vests.
"Pasaulē pretīgāko ēdienu muzejs" apmeklētājiem ir atvērts no 29.oktobra līdz 27.janvārim. Ieeja pieaugušajiem maksā 185 zviedru kronas jeb apmēram 18 eiro.