foto: EPA/Scanpix
Alā iesprūdušo zēnu lieta, kuras laikā visa pasaule aizturēja elpu: vēl viens priecīgs notikums izglābto bērnu dzīvē
Sirsnīgs mirklis!
Pasaulē
2018. gada 9. augusts, 15:03

Alā iesprūdušo zēnu lieta, kuras laikā visa pasaule aizturēja elpu: vēl viens priecīgs notikums izglābto bērnu dzīvē

Jauns.lv

No alas Taizemē izglābtie trīs zēni un viņu futbola treneris, kuru glābšanas drāmai divu nedēļu garumā sekoja līdzi visa pasaule, beidzot tikuši pie valsts pilsonības. Lai arī dzimuši Taizemē, viņi bijuši bezvalstnieki, vēstī "The Guardian". 

Publiskoti pirmie attēli: šie ir zēni, kurus izglāba no applūdušās alas Taizemē

gallery icon

Jānorāda, ka bezvalstniekiem Taizemē ir krietni ierobežotākas tiesības nekā pilsoņiem, tostarp viņi nedrīkst izceļot ārpus Čiangrajas, provinces Taizemes ziemeļos, kur visi mīt. Šajā reģionā dzīvo etniskās minoritātes ar saknēm kaimiņvalstī Mjanmā. 

"Šodien jūs visi saņemsiet Taizemes pilsonību," sacīja Mēsajas rajona galva Somsaks Kanakdams, svinīgi izsniedzot viņiem taju ID kartes. 

Amatpersona aģentūrai AFP arī apgalvojis, ka incidentam nav nekāda sakara ar šī procesa attīstību. Zināms, ka bērni un treneris pilsonībai pieteicās neilgi pirms iesprūšanas alā. Tomēr tas ticis lepni izreklamēts vietējās varas "Facebook" lapā. 

No alas izglābtie zēni un viņu komandas biedri tiek uzņemti Taizemes pilsonībā

gallery icon

Taju ID kartes saņēma arī citi futbola komandas bērni, kuri liktenīgajā dienā nedevās pārgājienā uz alu. 

"Es esmu laimīgs. Ja viņiem būs Taizemes pilsonība, nākotnē, ja viņi nevēlēsies spēlēt futbolu, viņi varēs kļūt par amatpersonām vai atrast citu labu darbu, kas būs saistīts ar viņu izvēlēto nozari," sacīja galvenais futbola treneris Noparats Kantavongs. 

Interesanti, ka nesen bērni un viņu treneris arī tika ordinēti par budistu mūkiem. 

Taizemē alā iesprostoto bērnu un trenera glābšanas darbi

gallery icon

Šī problēma ap bezvalstnieku statusu Taizemē ir ļoti izplatīta. Lai arī oficiālie skaitļi rāda, ka Taizemē mīt aptuveni pusmiljons nereģistrētu cilvēku, starptautisko organizāciju aplēses liecina, ka patiesībā tie varētu būt 3,5 miljoni bezvalstnieku. 

Cilvēki, kuriem ir šāds statuss Taizemē, nedrīkst piedalīties vēlēšanās, pirkt zemi, ieņemt noteiktus amatus, kā arī brīvi pārvietoties.

Jauns.lv jau vēstīja, ka  no applūdušās alas Taizemē no jūlija sākumā izglābti divpadsmit zēni un viņu futbola treneris, kas bija iesprostoti pazemē vairāk nekā divas nedēļas un līdz pat pēdējam mirklim nebija zināms, vai operācija būs veiksmīga. 

Šo darbu laikā dzīvību zaudēja viens ūdenslīdējs.