foto: EPA/Scanpix
Politiķi steidzas pieturēt grīļīgo Žanu Klodu Junkeru, kurš staigā, it kā būtu piedzēries
Junkers, kolēģu pieturēts, dodas pusdienās NATO samitā Briselē.
2018. gada 13. jūlijs, 08:05

Politiķi steidzas pieturēt grīļīgo Žanu Klodu Junkeru, kurš staigā, it kā būtu piedzēries

Jauns.lv

Šis ir šobrīd sociālajos tīklos apspriestākais video - Eiropas Komisijas līderis Žans Klods Junkers nofilmēts NATO samitā. Ietekmīgais politiķis ne tikai bučojās ar kolēģiem no visas pasaules, bet arī tipināja un grīļojās tā, ka daudziem šķiet - viņš bijis pamatīgā kunga prātā. Tikmēr citi aicina video vērtēt saprotoši, jo Junkeram ir veselības problēmas.

Sešdesmit trīs  gadus vecais Junkers kopā ar citu valstu līderiem devās uz pusdienām NATO samita, kurš notika Briselē, ietvaros. Junkers uzvedās jautri un sabučojās ar prezidentiem, kas viņam ir ierasts labvēlības žests, vienlaikus kolēģiem nācās vīru pieturēt, ko vairāki politiķi darīja uz maiņām. Klods Junkers grīļojoties tipināja un brīžam viņa kājas pavisam sametās.  Noturēties vertikāli viņam palīdzēja Francijas, Ukrainas, Somijas un citu valstu līderi. 

Pats Junkers savulaik izteicies, ka cieš no lēkmjveidīgām muguras sāpēm; Portugāles premjerministrs Antonio arīdzan medijiem sacīja, ka Junkers trešdien sūdzējies par sāpēm mugurā, savukārt Nīderlandes premjers Marks Rute sniedza komentāru, ka "cik man zināms, nekādu lielu veselības problēmu viņam nav, taču reizēm iesāpas mugura," pauda Rute. 

Video no došanās uz NATO pusdienām sociālajos tīklos ievietoja galēji labējais Vācijas politiķis Martins Reičards, kurš norādīja, ka Junkers, viņaprāt, strādā pamatīga dzēruma stadijā. Tāpat uzskata arī tūkstošiem sociālo tīklu lietotāji, kuri video turpina izplatīt savos kontos. Tā, piemēram, kāds tvitera lietotājs no Krievijas atzīmē, ka Junkers ir gluži vai klons kādreizējam PSRS vadītājam Leonīdam Brežņevam, kuram arī patika bučoties ar citiem politiķiem un kurš aizrāvās ar alkoholu. 

Kā ir patiesībā?

Kā vēsta "Politico", pārmest Junkeram dzeršanu ir nevietā, un to apliecina arī mirklis no tās pašas dienas vakarpuses, kad komisārs nevarēja pats saviem spēkiem ieiet ēkā un viņu nācās vest ratiņkrēslā. Junkers sirgst ar išiasu - sēžas nervu iekaisumu, kas parasti nozīmē asas pēkšņas sāpes mugurā; tās tālāk izstarojas uz vienu vai abām kājām, laupot cilvēkam balansu.

Iepriekšējo reizi šāda grīļošanās Junkeram bija novērota vizītē Īrijā, Dublinā, kur viņš nespēja uzkāpt augšup pa kāpnēm. Vaicāts, vai bijis piedzēries, Junkers medijam "The Sun" atbildēja: "Ziniet, es dotu priekšroku labāk tam," viņš paskaidroja. Eiropas Komisijas biroja vadītājs arīdzan norāda, ka išiass it sevišķi redzami Junkeram izpaužas tādēļ, ka 63 gadus vecais politiķis joprojām cieš arī no sekām, ko savulaik viņa kājām nodarīja kāda autoavārija. Savukārt Junkera priekpilnā uzvedība, joki, smiešanās un bučošanās Eiropas politiķiem nav nekāds pārsteigums, proti, kolēģu vidū Junkers izsenis ir zināms savas specifiskās humora izjūtas dēļ.