foto: AP/Scanpix/LETA
VIDEO: Vējonis ierodas uz NATO samitu un atkal runā angliski
Prezidents Vējonis uzskata, ka visām NATO valstīm būtu jāatvēl 2% no IKP, jo tas nepieciešams mūsu drošībai Eiropā un pasaulē.
Pasaulē
2018. gada 11. jūlijs, 14:20

VIDEO: Vējonis ierodas uz NATO samitu un atkal runā angliski

Jauns.lv / LETA

NATO samitā Briselē tiks runāts par Baltijas valstīs un Polijā dislocēto alianses spēku atbalstīšanu un draudu atvairīšanas stiprināšanu, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Savu sakāmo žurnālistiem, ierodoties NATO samitā, teica Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Raimonds Vējonis ierodas uz NATO samitu Briselē

gallery icon
10

Kā zināms šodien un 12.jūlijā Briselē norisināsies NATO samits, kur galvenā uzmanība tiks pievērsta piecām jomām, tostarp draudu atturēšanai, attiecībām ar Eiropas Savienību (ES) un Krieviju.

Samitā no Latvijas bez Vējoņa piedalās arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

"Kā tur atbalstīt šos spēku, nosūtīt tiem spēkus pastiprināšanai (..), par to mēs diskutēsim šajā samitā," žurnālistiem pirms sanāksmes sacīja Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka draudu atvairīšana Baltijas valstīs un Polijā balstās uz spēkiem, kas jau atrodas šajās valstīs, tostarp vietējiem aizsardzības spēkiem, un sistēmu, kas tos atbalsta.

foto: AP/Scanpix/LETA
Prezidents Vējonis uzskata, ka visām NATO valstīm būtu jāatvēl 2% no IKP, jo tas nepieciešams mūsu drošībai Eiropā un pasaulē.

Stoltenbergs uzsvēra, ka Baltijas valstīs un Polijā esošo spēku stiprināšanai būtiska ir militārā mobilitāte pāri NATO robežām un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu robežām, kā arī spēja ātri atbalstīt spēkus uz vietas.

2016.gada vasarā NATO Varšavas samitā tika nolemts dislocēt katrā Baltijas valstī un Polijā pa bataljona lieluma kaujas vienībai, lai palīdzētu savaldīt Krievijas draudus pēc Krievijas agresijas Ukrainā.

Kaujas vienību Igaunijā vada Lielbritānija, bet Kanāda vada kaujas grupu Latvijā. Lietuvā dislocēto kaujas grupu vada Vācija, bet Polijā esošo kaujas grupu vada ASV.

Arī Latvijas prezidents Raimonds Vējonis žurnālistiem paziņoja, ka NATO samita galvenais temats būs draudu atvairīšana un dalībvalstu aizsardzības budžets. Vējonis izteicās, ka Latvija jau sniedz 2% no IKP valsts aizsardzībai. Prezidents uzskata, ka visām NATO valstīm būtu jāatvēl 2% no IKP, jo tas nepieciešams mūsu drošībai Eiropā un pasaulē.

Pagājušajā gadā prezidents laikā no 19.septembra devās darba vizītē uz ASV, kur piedalījās vairākos pasākumos, tostarp ANO Ģenerālās Asamblejas 72.sesijas debatēs.

Obligātajā runā Vējonis savu sakāmo lasīja no lapiņas. Runājot par globālajām problēmām, karastāvokļiem viscaur pasaulei, centieniem pēc miera, prezidents atstāja iespaidu, ka daudzus no lapiņā rakstītajiem terminiem viņš redz pirmoreiz.

Ar šo uzstāšanos cilvēki gan tviterī, gan feisbukā pauda savas pārdomas par dzirdēto. Viņu pat salīdzināja ar kādreizējo ministru Slakteri, kurš zināms ar savu cieto anglisko izrunu un nejēdzību "nasing spešel", raksturodams Latvijas stāvokli pašā krīzes aizā pirms 9 gadiem.

Kā zināms, eksprezidents Andris Bērziņš tieši ANO runā pirms vairākiem gadiem izpelnījās nosodījumu par savu neprasmi lietot angļu valodu - savā sakāmajā piņķerējies, turklāt izruna bijusi gaužām bēdīgā līmenī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās