foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pentagons brīdina Asadu neuzbrukt kurdu spēkiem
ASV nevēlas tikt iesaistīta Sīrijas pilsoņkarā un aizsargās tikai tās teritorijas, kur kurdu spēki cīnās ar džiādistu grupējumu "Islāma valsts".
Pasaulē
2018. gada 1. jūnijs, 10:24

Pentagons brīdina Asadu neuzbrukt kurdu spēkiem

LETA

Pentagons ceturtdien brīdināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu nemēģināt uzbrukt ASV atbalstītajiem kurdu spēkiem, kuri kontrolē valsts ziemeļaustrumu teritorijas.

"Jebkurai ieinteresētajai pusei Sīrijā būtu jāsaprot, ka uzbrukums ASV spēkiem vai mūsu koalīcijas partneriem būtu slikta politika," pavēstīja ģenerālleitnants Kenets Makenzijs.

Savukārt Pentagona preses pārstāve Deina Vaita paskaidroja, ka ASV nevēlas tikt iesaistīta Sīrijas pilsoņkarā un aizsargās tikai tās teritorijas, kur kurdu spēki cīnās ar džiādistu grupējumu "Islāma valsts".

Asads ceturtdien brīdināja kurdu spēkus, ka viņš nevilcināsies pielietot spēku, lai atgūtu to kontrolētās teritorijas.

"Vienīgā problēma, kas palikusi Sīrijā, ir SDF (kurdu kaujinieku alianse)," ceturtdien pārraidītā intervijā telekanālam "Russia Today" (RT) sacīja Asads, norādot, ka ir divi varianti, kā tikt ar to galā.

"Pirmais: mēs tagad sākām atvērt durvis sarunām. Jo vairums no tiem ir sīrieši, kuriem, domājams, patīk sava valsts, viņi nevēlas būt ārzemnieku marionetes," sacīja Asads.

"Mums ir iespēja dzīvot līdzās kā sīriešiem. Ja nē, mēs ķersimies (..) pie šo apgabalu atbrīvošanas ar spēku," paziņoja Sīrijas prezidents.

"Tā ir mūsu zeme, tās ir mūsu tiesības atbrīvot to, un amerikāņiem būtu jādodas prom," viņš piebilda.

ASV atbalstītā kurdu alianse un Krievijas atbalstītie Sīrijas valdības spēki atsevišķi cīnās pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" Sīrijas austrumos, radot saspringtu situāciju, kur jau vairākkārt pārbaudīti mehānismi savstarpēju konfliktu novēršanai.

Asads arī paziņoja, ka tikko izdevies izvairīties no konfrontācijas starp Krievijas un ASV spēkiem.

"Mēs atradāmies tuvu tiešam konfliktam," norādīja Asads.

"Par laimi, no tā izdevās izvairīties, nevis pateicoties amerikāņu līderiem, bet Krievijas līderu gudrības dēļ," viņš piebilda.

ASV vadītās alianses raķešu uzlidojumi Sīrijas valdības mērķiem pagājušajā mēnesī raisīja bažas par iespējamo Krievijas atbildi. Situāciju vēl vairāk saasināja Izraēlas uzlidojumi Sīrijā.