foto: AP/Scanpix/LETA
Izraēla Gazas joslā uzbrukusi 25 "Hamas" objektiem
Izraēlas triecienu mērķu vidū bijušas dronu nojumes, raķešu izgatavošanas darbnīcas un "militārās bāzes".
Pasaulē
2018. gada 30. maijs, 13:23

Izraēla Gazas joslā uzbrukusi 25 "Hamas" objektiem

LETA

Izraēlas gaisa spēki aizvadītajā naktī Gazas joslā trāpījuši vēl 25 kustības "Hamas" militāriem mērķiem, trešdien pavēstīja Izraēlas armija. Triecieni veikti, reaģējot uz neseno Gazas joslas kaujinieku veikto Izraēlas teritorijas apšaudīšanu ar raķetēm un mīnmetēju šāviņiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izraēla arī noliedza palestīniešu paziņojumus par it kā panākto pamiera vienošanos.

Nule kā notikusī bruņotā eskalācija ir nopietnākā kopš 2014.gada kara, raisot bažas, ka Gazas joslas un Izraēlas starpā atkal varētu izraisīties karš - jau ceturtais kopš 2008.gada.

Izraēlas triecienu mērķu vidū bijušas dronu nojumes, raķešu izgatavošanas darbnīcas un "militārās bāzes", teikts Izraēlas armijas paziņojumā.

foto: AP/Scanpix/LETA
Izraēlas triecienu mērķu vidū bijušas dronu nojumes, raķešu izgatavošanas darbnīcas un "militārās bāzes".

Izraēla jau otrdien paziņoja, ka pēc grupējumu "Hamas" un "Islāma džihāds" veiktās apšaudes Gazas joslā uzbrukusi vismaz 35 kaujinieku objektiem.

Izraēla otrdien paziņoja, ka dienas laikā uz tās teritoriju izšautas aptuveni 70 raķetes un mīnmetēju šāviņi. Daļu pārtvērusi pretgaisa aizsardzības sistēma.

Ievainoti trīs Izraēlas karavīri. Par upuriem Gazas joslā pagaidām ziņu nav.

Atbildību par Izraēlas apšaudīšanu kopīgā paziņojumā, kādi tiek izplatīti ārkārtīgi reti, uzņēmās "Hamas" un "Islāma džihāds", skaidrojot, ka tā bijusi atmaksa par Izraēlas uzbrukumiem viņu pozīcijām.

Otrdienas vakarā "Islāma džihāda" runasvīrs paziņoja, ka ir panākt pamiera vienošanās. Trešdien arī augsta ranga "Hamas" amatpersona Halils al Haja izteicās par vienošanos.

Trešdienas rīta pusē Gazas joslā bija relatīvi mierīga.

Izraēlas armija nekādus komentārus nesniedza, bet izlūkošanas ministrs Jisraels Kacs runas par vienošanos noliedza.

"Izraēla nevēlas situācijas pasliktināšanos, bet tiem, kas šo vardarbību sāka, tā ir jāizbeidz," viņš sacīja Izraēlas sabiedriskajā radio.

Asiņainas sadursmes uz Gazas joslas starp Izraēlas spēkiem un palestīniešiem

Protestētāju un Izraēlas spēku sadursmēs uz Gazas joslas un Izraēlas robežas nogalināti 37 palestīnieši un vairāk nekā 900 ievainoti, paziņojusi ...

gallery icon
91

"Izraēla liks ["Hamas"] samaksāt par uguni pret Izraēlu".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Spriedze uz Gazas joslas un Izraēlas robežas saasinājusies kopš 30.marta, kad palestīnieši, pieprasot nodrošināt bēgļu tiesības atgriezties dzimtajās zemēs mūsdienu Izraēlas teritorijā, līdzās robežai sāka rīkot protestus.

Palestīniešu skaits, kurus Izraēlas drošības spēki nogalinājuši šo protestu gaitā, pārsniedzis 120.

Mūsdienās Gazas joslā dzīvo aptuveni divi miljoni palestīniešu. To lielākā daļa ir palestīniešu bēgļi, kas 1948.gadā devās bēgļu gaitās no teritorijām, kas mūsdienās atrodas Izraēlas sastāvā, kā arī viņu pēcteči.