foto: AFP/Scanpix/LETA
Kazaki par sodu nopēruši savējos
Kazaki ar nagaiku uzbrūk opozīcijas mītiņotājiem Maskavā.
Pasaulē
2018. gada 20. maijs, 07:24

Kazaki par sodu nopēruši savējos

Kas Jauns Avīze

Kazaki Maskavā pārmācījuši savējos, kas pārcentušies, sitot opozīcijas mītiņotājus – kārtības labad pašus nopēruši ar nagaikām.

Opozicionāra Alekseja Navaļnija rīkotajā akcijā pret Putinu "Viņš mums nav cars" kazaki ar pātagām bija uzbrukuši demonstrantiem, policijā pret viņiem saņemts ap desmit iesniegumu.   

Kazaku blogeris Vasilijs Jaščikovs radiostacijai "Business FM" pastāstījis, ka sasaukta sanāksme, kurā secināts, ka šāda rīcība godu nedara. Mītiņotāju vidū esot bijuši provokatori, tomēr kazakiem vajadzējis valdīties, tāpēc sodīti tie, kas “devuši pretsparu ar nagaikām”.

“Sodījām pēc savām kazaku paražām un tradīcijām. Nopērām. Ar nagaiku arī dabūja, lai zinātu nākamreiz,” apgalvo Jaščikovs. Tas gan nenozīmējot, ka kazaki cietīšot kādus apvainojumus.
Pēc protesta akcijas laikā pieredzētā Centrālajā kazaku pulkā paziņoja, ka viņu dalība demonstrantu sišanā ir “pilsoniskās pozīcijas izpausme”. Maskavas varas iestādes pavēstīja, ka nav aicinājušas kazakus uzturēt kārtību.

Jaščikovs apgalvo, ka vardarbību izprovocējuši mītiņotāji, izrādot necieņu pret kazakiem. Pats blogeris gan redzēts kādam mītiņotājam atņemam plakātu. Viņš skaidro, ka nepaticis teksts: “Atver acis, tu, cara vergs!”

Pagaidām tiesa piespriedusi vien 1000 rubļu (13,5 eiro) sodu par sīko huligānismu kazakam Jevgeņijam Fedorčenko – par necenzētu lamāšanos, nevis kaušanos.