foto: AFP
Igaunijas ministrs: Otrā pasaules kara sekas ietekmē pasauli līdz pat šai dienai
Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks.
Pasaulē
2018. gada 8. maijs, 20:39

Igaunijas ministrs: Otrā pasaules kara sekas ietekmē pasauli līdz pat šai dienai

LETA

Otrā pasaules kara sekas ietekmē pasauli vēl joprojām, otrdien uzsvēris Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks, runājot Otrā pasaules kara beigu 73.gadadienai veltītā piemiņas dievkalpojumā Tallinas Kārļa baznīcā.

"Lielais karš, kas satricināja pasauli līdz pašiem pamatiem, līdz pat šai dienai ietekmē mūsu domas, valstu politiku un starptautiskās attiecības," viņš norādījis. "Šis karš, kam pavēra ceļu Hitlera un Staļina slepenā vienošanās, izraisīja milzīgu postu Eiropas valstīs un neizmērojamas mierīgo iedzīvotāju ciešanas."

"Līdz pat šai dienai nav precīzi zināma cena, ko samaksāja okupētā Igaunija, paturot prātā nogalinātos, kaujās kritušos, ieslodzītos, deportētos, iesauktos karā, piespiedu kārtā evakuētos un tos, kuriem nācās pamest totalitāro lielvaru okupēto dzimteni," sacījis Luiks, piebilstot, ka ārvalstu armijās kara laikā piespiedu kārtā iesaukti aptuveni 100 000 Igaunijas vīriešu.

Kā atgādinājis ministrs, Austrumeiropai un Viduseiropai, tai skaitā Igaunijai, kara beigas nozīmēja, ka vīriem vairs nebūs jākrīt frontē, taču nepielika punktu valsts teroram un apspiešanai.

"Šodien mēs pieminam visus, kas cieta totalitārā režīma represijās," viņš piebildis.

Pēc Luika teiktā, Igaunija apzinās, cik trausls ir miers un cik dārgi maksā brīvība.

"Šodien var teikt, ka mūsu ciešā apņemšanās aizstāvēt sevi un labās attiecības ar sabiedrotajiem garantē, ka mēs nekad neļausim atkārtoties notikumiem, kuru dēļ zaudējām savu brīvību," uzsvēris Igaunijas aizsardzības ministrs.

Tēmas