foto: Vida Press
Britu zemnieki vegānus vaino terorā
Šis ir miermīlīgs protests Londonas Modes nedēļas laikā – aktīvistes ir tērptas vegāniskās ādas drēbēs, kā viņas dēvē šos parastas plastmasas izstrādājumus.
Pasaulē
2018. gada 3. marts, 08:28

Britu zemnieki vegānus vaino terorā

Kas Jauns Avīze

Daļai vegānu dzīvesveida piekopēju tā nav tikai atteikšanās no dzīvnieku izcelsmes pārtikas un ādas darinājumiem garderobē, bet arī daudz aktīvāka rīcība.

Arī Latvijā pieredzēta ūdeļu brīvlaišana (radot lielu kaitējumu savvaļas dabai) no zvēraudzētavām un patiešām nepieņemamu apstākļu slepena nofilmēšana cūku fermā. Ārzemēs šī cīņa ir daudz trakāka – situācija ir tik nopietna, ka BBC tai šogad veltīja televīzijas raidījumu.

Novēl nāvi visai ģimenei

“Kad jūs sauc par slepkavām, varmākām, ir acīm redzami, ka tas jau pārkāpj robežas,” saka Alisone Vo, zemnieka palīdze no Nortumberlendas grāfistes. Viņa ne reizi vien piedzīvojusi draudus.

“Ironiski, ka cilvēki, kas vēlas mieru un labklājību dzīvniekiem, tev saka: “Ceru, ka tu ar visu savu ģimeni nomirsi bedrē par nodarīto.” Te kaut kādi ļaudis šturmē gaļas tirgu, ne zīmē grafiti... Tas ir nenormāli, ja cilvēki nevar naktīs gulēt mierīgi un baidās, vai viņiem nenozags govis,” stāsta jaunā sieviete.
Liebritānijas Neatkarīgo gaļas ražotāju asociācija pat ir apspriedusies ar policijas pretterorisma pārvaldi un saņēmusi ieteikumus, kā reaģēt uz karojošiem aktīvistiem.

Skandalējas lielveikalos

"Glābšanas kustība" ir viena no vegānu organizācijām, kurai ir 42 nodaļas Lielbritānijā un ap simtu visā pasaulē. Šie aktīvisti apgalvo, ka rīkojas nevardarbīgi, tikai ar piketiem pie lopkautuvēm, un vēlas pievērst vegānismam visu pasauli, izplatot foto un video ar šausminošiem skatiem no gaļas ieguves.

Viens no viņu līderiem Džouns Karbstrons ar komandu stundām ilgi slēpņos vaktē kravas furgonus ar lopiem, lai nofilmētu to ciešanas. Reizēm aktīvisti nostājas lielveikalos pie gaļas vitrīnām, rāda govju kaušanas bildes un skaļruņos atskaņo to māvienus.

Pretējas frontes

Alisone Vo vegānu apvainojumus sauc par netaisnīgiem: “Mēs ļoti lepojamies ar saviem dzīvniekiem. Šie cilvēki, man šķiet, vienkārši nesaprot, ka dažādiem dzīvniekiem ir dažāda sūtība. Ir mājas mīluļi, bet ir arī fermu ganāmpulks, un te ir novilkta skaidra robeža.”

Karbstrons uzskata citādi: “Nevar mīlēt dzīvniekus un vienlaikus patērēt to miesu.” Viņš spriež, ka visa britu nācija mestos virsū kautuvēm, ja tur cūku vietā būtu suņi.
Arī Latvijā organizācijas Dzīvnieku brīvība vadītājs Aivars Andersons ir atzinis, ka vēlas panākt, lai mūsu valstī aizliedz lopkopību.

Alisone negrasās padoties: “Rit uzbrukums mūsu nozarei, lauksaimniecībai, un tas ir uzbrukums man, tādiem kā es, manai ģimenei. Mēs vienmēr ēdīsim gaļu, un es cīnīšos par savu lietu, cik pietiks spēka.”

Foto: Vida Press