foto: Shutterstock
Irānā jaunais narkotiku aprites likums no nāvessoda glābj tūkstošiem cilvēku
Pasaulē
2018. gada 10. janvāris, 23:07

Irānā jaunais narkotiku aprites likums no nāvessoda glābj tūkstošiem cilvēku

LETA

Irānā, pateicoties jaunajam narkotiku aprites likumam, tūkstošiem cilvēku paglābti no nāvessoda, trešdien vēsta vietējie mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tieslietu sistēmas vadītājs ajatolla Sadegs Laridžani otrdien licis tiesnešiem atlikt nāvessoda izpildi notiesātajiem un viņu lietas izskatīt atkārtoti, vēsta tieslietu jomas ziņu aģentūra "Mizanonline".

Jaunais likums attieksies uz aptuveni 5000 cilvēku, kas notiesāti par narkotiku tirdzniecību. Vairumam notiesāto nāvessods tiks aizstāts ar 25 līdz 30 gadiem cietumā, norādīja amatpersona.

Irāna nesniedz oficiālus datus par nāvessodiem, bet atbilstoši cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" ziņām, ik gadu izpildīto nāvessodu ziņā Irāna pasaulē atrodas otrajā vietā aiz Ķīnas. Vairums nāvessodu esot piespriesti narkotiku tirdzniecības lietās.

Ja agrāk nāvessodu varēja piespriest jau par 30 gramu ķīmisko vielu, tādu kā heroīns, kokaīns un amfetamīni, ražošanu un izplatīšanu, tad jaunajā likumā tas palielināts līdz diviem kilogramiem.

Attiecībā uz dabīgajām vielām, tādām kā opijs un marihuāna, minimālais apjoms palielināts no pieciem uz 50 kilogramiem.

Jaunajā likumā paturēts nāvessods narkotiku tirdzniecības bandu līderiem, noziedzniekiem, kas narkotiku tirdzniecībā iesaista nepilngadīgos, kā arī ir izmantojuši šaujamieročus, pastrādājot ar narkotiku apriti saistītus noziegumus.