foto: REUTERS
Grieķija cer atrisināt strīdu ar Maķedoniju par tās nosaukumu
Vīrietis ar Maķedonijas karogu Skopjē.
Pasaulē
2018. gada 8. janvāris, 21:40

Grieķija cer atrisināt strīdu ar Maķedoniju par tās nosaukumu

LETA

Atēnas un Skopje varētu drīzumā atrisināt savas domstarpības par Maķedonijas nosaukumu, pirmdien paziņojis Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

"Mēs esam atvēruši logu (iespēju)," intervijā Grieķijas telekanālam "TV ERT" sacīja Ciprs, piebilstot, ka vienošanās nāks par labu visām valstīm reģionā.

Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs iepriekšējā dienā sacīja vietējai televīzijai, ka ir gatavs tikties ar Grieķijas līderiem, lai atrisinātu šo jautājumu jau līdz jūlijam.

Šis strīds pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Grieķija liedz šai valstij tiesības saukties par Maķedoniju, kas ir arī Grieķijas ziemeļu reģiona nosaukums. Šī strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Sarunas par šī strīda atrisināšanu bez panākumiem ilgušas jau vairāk nekā 20 gadus, taču vasarā attiecības abu valstu starpā nedaudz uzlabojās, kad Maķedonijā pie varas nāca sociāldemokrāti un premjera amatā stājās Zaevs.

Viņš acīmredzot ir apņēmies pārvarēt Grieķijas pretestību Maķedonijas centieniem iestāties NATO un ES.

Iespējams, ka Skopje piekritīs nomainīt valsts nosaukumu no Maķedonijas Republikas uz versiju, kas būtu Atēnām pieņemamāka, piemēra, Ziemeļmaķedoniju.