Pasaulē
2017. gada 15. novembris, 07:48

Turpinoties politiskajai nedrošībai ASV slēdz vēstniecību Zimbabvē

LETA

ASV otrdienas vakarā aicināja savus pilsoņus Zimbabvē meklēt patvērumu un paziņoja, ka slēdz apmeklējumiem savu vēstniecību Zimbabves galvaspilsētā Hararē, pēc neapstiprinātām ziņām par notiekošu valsts apvērsumu pret Zimbabves prezidentu Robertu Mugabi.

"Turpinoties politiskajai nedrošībai ..., vēstnieks ir instruējis visus [vēstniecības] darbiniekus rīt palikt mājās," paziņoja ASV vēstniecība savā interneta vietnē.

"ASV valdības darbinieki ir instruēti šonakt patverties savās dzīvesvietās," turpināja vēstniecība savā paziņojumā, piebilstot, ka ASV pilsoņiem ieteikts "patverties" līdz turpmākam paziņojumam.

Otrdienas vakarā bija ziņots, ka Zimbabves armija mēģina gāzt prezidentu. Otrdien Harares virzienā devās vairāki tanki, un pilsētas ielās bija ievērojami vairāk karavīru nekā parasti. Hararē arī bija dzirdami šāvieni un trīs eksplozijas.

Zimbabvē ir pastiprinājies saspīlējums kopš pagājušās nedēļas, kad Mugabe atlaida viceprezidentu Emersonu Mnangagvu.

Armijas komandieris ģenerālis Konstantino Čivenga pirmdien brīdināja Mugabi, ka armija iejauksies, ja prezidents nepārtrauks tīrīšanas augstāko amatpersonu vidū un turpinās atlaist bijušos brīvības cīnītājus, kas atbalsta Mnangagvu.

"Kad runa ir par mūsu revolūcijas aizstāvēšanu, armija nevilcināsies iejaukties," preses konferencē paziņoja Čivenga.

Zimbabves valdošā partija ZANU-PF otrdien apsūdzēja Čivengu "nodevīgā rīcībā". Partija paziņoja, ka ģenerāļa nostāja ir labi aprēķināta, lai grautu stabilitāti valstī, un uzskatāma par nodevīgu rīcību, jo tās mērķis ir kūdīt uz sacelšanos.