foto: ekrānuzņēmums no video
Tallinā policista nošautais baskājainais vīrietis bijis veiksmīgs karjerā. Kolēģi šokā
Pirms nedēļas policists nošāva baskājainu psihopātu Tallinas centrā, kurš vicinājās ar nažiem. Igaunijas policija prêt šāvēju neierosinās krimināllietu, jo viņš rīkojās atbilstoši likumdošanai un pašaizsardzības mērķeim.
Pasaulē
2017. gada 9. novembris, 07:01

Tallinā policista nošautais baskājainais vīrietis bijis veiksmīgs karjerā. Kolēģi šokā

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Pirms nedēļas Tallinas centrā policijas nošautais Januss Kārmans, kurš vicinājās ar nažiem, bijis veiksmīgs IT speciālists, kura agresijai netic viņa kolēģi un draugi. Savukārt Igaunijas policija attaisnojusi Janusa nogalinātāju, viņa rīcību nosaucot par pašaizsardzību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka policija 31. oktobrī gaišā dienas laikā Tallinas Neatkarības laukumā nošāva 33 gadus veco Janusu Kārmanu, kurš biedēja cilvēkus, vicinoties ar nažiem. Vēlāk izrādījās, ka nošautais bija viena no Igaunijas bagātākā cilvēka – uzņēmēja, kompānijas „Transferwise” dibinātāja un vadītāja Kristo Kārmana brālis. Jāteic, ka nošautais līdz tam nebija izcēlies ar agresivitāti vai pašnāvības tieksmēm, izveidojis veiksmīgu karjeru.

Policists Tallinas centrā nošauj ar nažiem bruņoti vīrieti

Policists Tallinas centrā nošauj ar nažiem bruņoti vīrieti

gallery icon
49

Nošautā kolēģi un draugi vienā balsī apgalvo, ka nevar noticēt Janusa izdarībām - ar nažiem draudēt mierīgiem garāmgājējiem, raksta Tallinas laikraksts „Postimees”. Televīzijas „Kanal 2” raidījumā „Radar” nogalinātā kolēģis Andress Āviks pastāstīja, ka ar Janusu strādājis kopā uzņēmumā „Knowit”, kas nodarbojās ar informācijas tehnoloģiju un robotu izstrādāšanu.

Viens no veiksmīgākajiem Janusa projektiem bija Igaunijas valsts pārvaldes portāla eesti.ee izstrāde. Neskatoties uz to, ka Januss visu laiku strādāja ar jaunajām tehnoloģijām, viņš neesot izmantojis viedtālruni, bet gan parasto podziņu telefonu.

Āviks arī uzsvēra, ka cilvēki parasti uzskata, ka programmētāji esot īpaši cilvēki. Tā arī esot. „Viņi visi ir mazliet ekscentriski. Introverti, bet par sevi ļoti pārliecināti. Januss tieši tāds bija. Viņš bija introverts.” teica Āviks. Janusa kolēģis arī pastāstīja, ka viņš vienmēr piedalījies visos korporatīvos pasākumos: „Šajā ziņā viņš bija sociāli ļoti aktīvs cilvēks. Mēs kopā daudz strādājām, pa laikam arī iedzērām...” Viņš uzskata, ka Januss nebija cilvēks, kurš kādam varētu uzbrukt ar nazi.

Janusa paziņa, tagad Gruzijā dzīvojošā Tata Samharadze arī nespēja noticēt sava paziņas trakulībām. Viņa saka, ka Januss bijis ļoti mierīgs, pozitīvi noskaņots cilvēks.

Te gan jāatgādina, ka pēdējos nogalinātā vīrieša ierakstos sociālajos tīklos redzams, ka viņš bijis konspirāciju un sazvērestību pārņemts. Tiek pieļauts, ka viņš varētu būt arī aizrāvies ar Amerikā zināmās aprindās populāru pašnāvības veidu „suicide by cop”, kas potenciālajam pašnāvniekam liek agresīvi uzvesties policijas klātbūtnē, lai likumsargus izprovocētu viņu nošaut.

Pašlaik policija izmeklē motīvus, kas lika Janusam tik neadekvāti un agresīvi rīkoties un savus slēdzienus sola izteikt vēlāk.

Tikmēr Tallinas policija paziņojusi, ka neierosinās krimināllietu pret Janusa Kārmana nošāvēju, ziņo Igaunijas Radio 4. Policists, kurš izdarīja liktenīgo šāvienu, turpinās dienesta iepriekšējā vietā un amatā. Policijas izmeklēšana liecina, ka baskājaino psihopātu policists nošāvis „nepieciešamas pašaizsardzības” dēļ.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās