foto: EPA
No veikalu plauktiem Eiropā izņemtas miljoniem olu, kurās atklāta indīga viela
Olas no kādas Nīdelrandes saimniecības, kurām tiek veikti testi par fipronila klātbūtni.
Pasaulē
2017. gada 4. augusts, 10:10

No veikalu plauktiem Eiropā izņemtas miljoniem olu, kurās atklāta indīga viela

Kasjauns.lv

Miljoniem olu izņemtas no veikalu plauktiem Eiropā pēc tam, kad tajās atklāta indīga viela – fipronils, ko izmanto insektu iznīdēšanas līdzekļos, vēsta “Theguardian”. 

Olas atsauktas no tirdzniecības veikalos Vācijā, Nīderlandē un Beļģijā, jo veiktajos testos fipronila līmenis izrādījies pārāk augsts. Šīs vielas lietošana pārtikā cilvēkiem var būt pat ļoti kaitīga. Indīgā viela cilvēkam var radīt aknu, vairogdziedzera un nieru bojājumus, ja tā uzturā izmantota ilgstoši, vēsta Pasaules Veselības organizācijas dati. 

Aptuveni 180 Nīderlandes saimniecības uz laiku slēgtas, kamēr tiek veikta kriminālizmeklēšana. Eiropas komisijas pārstāve Anna Kaisa Ikonena atklāja, ka visas iespējami kaitīgās olas ir izņemtas no aprites un situācija tiek kontrolēta. 

Beļģijas prokurori pārbauda inficēto olu uzņēmumu klientu sarakstu. Nīderlandes laikraksts vēsta, ka vienam no uzņēmumiem, kas izplatījis inficētās olas, varētu būt klienti Lielbritānijā, Francijā un Polijā. Pagaidām gan nav ziņu, ka šajās valstīs tiktu pārdotas inficētas olas.