2009. gada 7. jūlijs, 16:43

Etnisko nemieru pārņemtajā Ķīnas pilsētā Urumči būs komandantstunda

Jauns.lv

Etnisko nemieru pārņemtajā Ķīnas Sjiņdzjanas Uiguru autonomā rajona galvaspilsētā Urumči no otrdienas vakara tiek noteikta komandantstunda, otrdien ziņoja Ķīnas oficiālā informācijas aģentūra "Sjiņhua".

Komandantstunda būs spēkā no otrdienas pulksten 20 līdz trešdienas pulksten 8 (no pulksten 16 otrdien līdz pulksten 4 trešdien pēc Latvijas laika).

Par komandantstundas noteikšanu televīzijas uzrunā paziņojis Ķīnas valdošās Komunistiskās partijas Sjiņdzjanas komitejas pirmais sekretārs Vans Lecjuaņs. Viņš arī aicināja izvairīties no konfrontācijas starp Sjiņdzjanā dzīvojošajām etniskajām grupām.

Ķīnas policija Sjiņdzjanas Uiguru autonomā rajona galvaspilsētā Urumči otrdien vairākkārt raidīja asaru gāzi, lai izklīdinātu tūkstošiem haņu (etnisko ķīniešu), kas bija bruņojušies ar pašdarinātiem ieročiem. Tūkstošiem Ķīnas lielākās tautas haņu pārstāvju otrdien soļoja caur Urumči centru, nesot nūjas, nažus un liekšķeres. Viņi gribēja doties uz uiguru apdzīvotu pilsētas rajonu.

Tomēr vēlāk haņu un uiguru grupas siroja pa pilsētu, piekaujot garāmgājējus, ja viņi bija pretējās etniskās grupas pārstāvji.

Svētdien Urumči notika uiguru nemieri, kuros saskaņā ar Ķīnas varas iestāžu ziņām ir gājuši bojā 156 un ievainoti 1080 cilvēki. Nav zināms, cik haņu un cik uiguru bija starp nemieru upuriem.

Ķīnas policija otrdien paziņoja, ka ir aizturējusi 1434 aizdomās turētos saistībā ar šiem nemieriem. Starp aizturētajiem ir 55 sievietes.

Policija pirmdienas vakarā izklīdināja vairāk nekā 200 cilvēkus, kas bija sapulcējušies pie galvenās mošejas Sjiņdzjanas Uiguru autonomā rajona Kašgaras (Kaši) pilsētā. Policija uzskatīja, ka šie cilvēki mēģināja organizēt jaunus nemierus citās Sjiņdzjanas pilsētās.

Svētdien notikušajos nemieros piedalījās tūkstošiem uiguru, kas uzbruka etniskajiem ķīniešiem (haņiem). Sjiņdzjanas Uiguru autonomā rajona valdība paziņoja, ka nemierus organizējis "Pasaules uiguru kongress", kura līdere Rebija Kadīra dzīvo trimdā ASV. Kadīra pirmdien to noliedza un aicināja ANO, ASV un Eiropas Savienību izmeklēt Sjiņdzjanā notikušo.

Uiguru apvienības ārvalstīs paziņoja, ka protesti sākumā bijuši mierīgi un vardarbību izprovocējuši Ķīnas drošības spēki, atklājot uguni uz demonstrantiem. Demonstranti protestēja pret etniski motivētu kautiņu kādā Dienvidķīnas rūpnīcā, kurā pagājušajā nedēļā nogalināti divi uiguri.

Ķīnas policija jūnijā paziņoja, ka šogad Sjiņdzjanā sagrāvusi septiņas uiguru teroristu šūniņas. Aprīlī Sjiņdzjanā izpildīja nāvessodu diviem uiguriem, kuru sarīkotā uzbrukumā robežpolicijas iecirknim Kašgaras pilsētā pērn četras dienas pirms Pekinas olimpisko spēļu atklāšanas tika nogalināti 17 un ievainoti 15 policisti.

Uiguru trimdas grupējumi uzskata, ka Pekina rupji pārspīlē terorisma draudus, lai attaisnotu represijas pret mierīgiem protestiem un uiguru kultūras un etniskās identitātes apspiešanu. Ķīnā dzīvo astoņi miljoni uiguru, kas ir neapmierināti ar haņu pieplūdumu Sjiņdzjanā un politiskām un kultūras represijām pret uiguriem, kas ir musulmaņi.

BNS