2009. gada 25. jūlijs, 21:10

ASV viceprezidents: Krievija kļūst piekāpīgāka Rietumiem, jo tai ir ekonomiskas problēmas

Jauns.lv

Krievijas ekonomikas stāvoklis kļūst aizvien sliktāks, tāpēc Maskava būs spiesta piekrist kompromisam ar Rietumiem virknē jautājumu, paziņojis ASV viceprezidents Džo Baidens intervijā, kas publicēta ASV laikrakstā "Wall Street Journal".

"Realitāte ir tāda, ka Krievija ir tur, kur tā ir. Tur samazinās iedzīvotāju skaits, tur ir izsīkstoša ekonomika, tur ir banku sektors un struktūra, kas nespēs izturēt nākamos 15 gadus, viņi ir situācijā, kad pasaule mainās viņu acu priekšā un viņi turas pie kaut kā no pagātnes, kas nav ilgtspējīgs," teica ASV viceprezidents.

Baidens sacīja, ka ekonomisku apsvērumu dēļ Maskava būs spiesta atteikties no daļas kodolarsenāla.

ASV viceprezidents pauda pārliecību, ka Krievijas ekonomikas problēmas ir daļa no notikumiem, kas likuši Maskavai būtiski pārdomāt savu politiku.

Tas, ka Krievijai ir ģeogrāfiski tuvas Irāna un Ziemeļkoreja, kuras attīsta savas kodolprogrammas, domājams, arī veicinās to, ka Maskava vairāk centīsies sadarboties ar Savienotajām Valstīm, lai ierobežotu šo abu valstu kodolaktivitātes, uzskata Baidens.

Par cilvēkiem, kas ir Krievijas vadībā, viņš saCīja: "Šie puiši nav absOlūti vidēja intelekta līmeņa ideologi, kuri turas pie kaut kā, kam neviens netic. Galu galā viņi ir visai pragmatiski."

Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva palīgs Sergejs Prihodjko, komentējot Baidena intervijā teikto, aģentūrai "Interfax" sestdien sacīja, ka saistībā ar šādiem ASV viceprezidenta izteikumiem laikā, kad notiek centieni uzlabot abu valstu attiecības, "rada jautājumu: kurš īsti nosaka ASV ārpolitiku - prezidents vai arī, lai arī cienījami, bet tomēr viņa komandas locekļi". "Ja viņi nepiekrīt sava prezidenta līnijai, tad mums tas vienkārši ir jāzina," teica Prihodjko.

BNS