Orbitālajai stacijai pietuvojušies kosmiskie atkritumi
Pasaulē
2009. gada 4. septembris, 05:15

Orbitālajai stacijai pietuvojušies kosmiskie atkritumi

Jauns.lv

Starptautiskās kosmosa stacijas apkalpe, iespējams, būs spiesta iedarbināt kompleksa dzinējus, lai izvairītos no kosmiskajiem atkritumiem, kas varētu orbitālajai stacijai paiet garām līdz 3,2 kilometrus platā joslā, pavēstīja NASA pārstāvji.

ASV kosmosa aģentūra patlaban vērīgi seko pirms trim gadiem palaistās Eiropas raķetes "Ariane 5" atlūzām. Atkritumi kompleksam var pienākt tik tuvu, ka apkalpe būs spiesta iedarbināt dzinējus un staciju līdz ar kosmosa kuģi "Discovery", kurš patlaban ir ar to saslēdzies, no atkritumu trajektorijas pārvietot. Atkritumi, kas pārvietojas pa ovālu orbītu - līdz ar to lūžņu ceļam ir grūti izsekot -, vistuvāk stacijai un kuģim pienāks piektdien plkst.15.06 pēc Griničas laika (plkst.18.06 pēc Latvijas laika), pavēstīja NASA.

NASA galu galā varētu nolemt vispār nekādus papildu soļus nespert vai arī pārvietot staciju no tās pašreizējās orbītas pēc tam, kad kosmonauti būs atgriezušies no pastaigas atklātā kosmosā. "Discovery" uz 100 miljardus dolāru vērtās stacijas nogādājis pārtiku, inventāru, kā arī rezerves daļas - kopumā septiņas tonnas smagu kravu. Kosmiskie atkritumi nav nekas neparasts - ir zināms par aptuveni 19 000 objektu, kas rādiusā ir prāvāki 10 centimetriem, liecina NSA apkopotā informācija.

LETA REUTERS, FOTO: NASA


Tēmas