Sudānā sievietei par bikšu valkāšanu mēnesis cietumā
Pasaulē
2009. gada 8. septembris, 12:02

Sudānā sievietei par bikšu valkāšanu mēnesis cietumā

Jauns.lv

Tiesa Sudānā sievieti, kas valkājusi bikses, atzinusi par vainīgu piedauzībā un piespriedusi naudassodu aptuveni 100 latu vērtībā, taču viņa, protestējot pret šādiem sievietes diskriminējošiem likumiem, nolēmusi naudassodu nemaksāt, tāpēc viņai būs jāpavada mēnesis cietumā.

43 gadus vecā žurnāliste Lubna Huseina nogādāta Omdurmanas sieviešu cietumā. Par bikšu valkāšanu viņai draudēja 40 sitienu ar pletni, taču tiesa piesprieda vieglāko soda mēru, acīmredzot, lai Sudāna varētu izvairīties no liela starptautiska skandāla. Huseina vēlējās savai lietai panākt pēc iespējas lielāku publicitāti, un pat aizgāja no darba ANO informācijas birojā, jo tas viņai nodrošināja tiesisko imunitāti.

Sabiedriskās kārtības policija jūlijā aizturēja Huseinu un vēl vairāk nekā desmit sieviešu, kuras valkāja bikses, kādā galvaspilsētas Hartūmas kafejnīcā. Desmit no šīm sievietēm izvēlējās tiesu aiz slēgtām durvīm, kas katrai no viņām piesprieda desmit sitienus ar pletni. Viņas nevēlējās atklātu tiesu, lai publiski nekļūtu zināms, ka viņas tiesātas par morāles pārkāpumiem, jo tas Sudānas sabiedrībā tiek uzskatīts par kaunu.

BNS