Raķešu neizvietošana veicinās stabilitāti Baltijas reģionā
Pasaulē
2009. gada 20. septembris, 11:40

Raķešu neizvietošana veicinās stabilitāti Baltijas reģionā

Jauns.lv

Somijas ārlietu ministrs Aleksandrs Stubs uzskata, ka ASV lēmums neizvietot Austrumeiropā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus veicinās stabilitāti Baltijas jūras reģionā.

Intervijā Somijas sabiedriskajai raidkompānijai YLE Stubs sacīja, ka drošība Baltijas jūras reģionā uzlabosies, jo Krievija neizvietos Kaļiņingradas apgabalā taktiskās raķetes "Iskander" un Maskavas attiecības ar Vašingtonu uzlabosies arī citās jomās.

"Dialoga iespēja starp Krieviju un Savienotajām Valstīm tagad ir būtiski labāka nekā agrāk, un tas var dot papildu impulsu sarunām par [kodolieroču samazināšanas līgumu] START. Tas nozīmē, ka ziņas [par ASV atteikšanos izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus Austrumeiropā] varbūt nemaz nav sliktas ziņas Somijai," teica Somijas ārlietu ministrs.

Jau vēstīts, ka ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien paziņoja, ka Amerikas Savienotās Valstis ir atteikušās no saviem līdzšinējiem plāniem izvietot pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus Polijā un Čehijā, jo ir izstrādāta jauna pieeja Centrālās un Austrumeiropas aizsardzībai no iespējamiem uzbrukumiem.

ASV iepriekšējā prezidenta Džordža Buša administrācija plānoja līdz 2013.gadam izvietot raķešu pārtvērējus Polijā un radaru Čehijā, apgalvojot, ka pretraķešu aizsardzības vairogs ir nepieciešams, lai novērstu ballistisko raķešu uzbrukuma draudus no tādām valstīm kā Irāna un Ziemeļkoreja. Savukārt Maskava pauda viedokli, ka pretraķešu aizsardzības sistēma ir vērsta pret Krieviju, un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs draudēja atbildēt ar taktisko raķešu izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā.

BNS