Pasaulē
2009. gada 21. septembris, 07:50

Afganistānā dislocētie ārvalstu karavīri ievēros ANO Miera dienu

Jauns.lv

Afgāņu un ārvalstu karavīri pārtrauks ofensīvas operācijas karā pret talibu vadītajiem nemierniekiem, lai ievērotu ANO Starptautisko Miera dienu, paziņoja Aizsardzības ministrija.

Afganistānas aizsardzības ministrs Abdulrahims Vardaks devis pavēli karavīriem ieņemt aizsardzības pozīcijas šodien, bet neuzbrukt nemiernieku pozīcijām, ja viņiem netiks uzbrukts, aģentūrai AFP teica ministra pārstāvis Mohamads Zahirs Azimi. "Afgāņu tauta alkst miera vairāk nekā citas valstis. Viņi pārcietuši gadu desmitiem ilgus karus un tagad vēlas mieru," teica Azimi. Šī pavēle seko ASV ģenerāļa Stenlija Makristala līdzīgai pavēlei, kas gan nenozīmē pamieru viņa komandētajiem vairāk nekā 100 000 ASV un NATO karavīru cīņā pret talibu nemierniekiem. Karavīri būs aizsardzības pozīcijās, bet "neveiks militāras operācijas 21.septembrī, lai ievērotu ANO noteikto Starptautisko Miera dienu", teica Makristals. "Tas atbilst mūsu nodomam palīdzēt nacionālajai armijai un policijai pārņemt vadību afgāņu tautas aizsargāšanā pret talibiem un citiem miera ienaidniekiem," teikts viņa nesen publiskotajā paziņojumā.

ANO Starptautiskā Miera diena tika noteikta 1981.gadā, bet 2002.gadā 21.septembris tika pasludināts par pastāvīgo datumu, kad ik gadu "tiks pieminēti un stiprināti miera ideāli valstīs un tautās un starp tām".

Talibi arī esot paziņojuši, ka viņu kaujinieki Miera dienā būšot aizsardzības pozīcijās, taču ārvalstu spēki Afganistānā uz to raugās skeptiski un necer, ka viņi turēs vārdu. "Talibi teica, ka neveikšot nekādas operācijas ramadāna laikā, taču seši itāliešu karavīri ir miruši un daudz cilvēku tika nogalināti pašnāvnieku uzbrukumos visā valstī," teica ISAF pārstāvis. Plašā pašnāvnieku uzbrukumā ISAF konvojam Kabulā ceturtdien dzīvību zaudēja seši itāliešu karavīri, kuru mirstīgās atliekas svētdien tiek pārvestas uz Romu. Līdz ar viņiem tika nogalināti arī desmit afgāņi.

LETA AFP