Pasaulē
2009. gada 22. septembris, 07:33

Francijas eksprezidents sarakstījis romānu par afēru ar britu princesi

Jauns.lv

Francijas eksprezidents 83 gadus vecais Valerī Žiskārs d'Estēns sarakstījis mīlas romānu, kura galvenie varoņi ir Francijas prezidents un Lielbritānijas princese.

Romāna "Princese un prezidents" galvenie varoņi, starp kuriem uzplaukusi vētraina mīlestība, reālajā dzīvē ir ļoti tuvi pašam Žiskāram d'Estēnam un mūžībā aizgājušajai Velsas princesei Diānai, ziņo Francijas laikraksts "Le Figaro". Grāmatā aprakstīts, kā Francijas prezidents un Kārdifas princese satiekas G7 samita noslēguma vakariņu laikā pēc tam, kad princesi sarūgtinājis viņas neuzticīgais vīrs kāds britu princis.

"Le Figaro" kritiķi atzinīgi novērtējuši eksprezidenta romānu, velkot paralēles ar Aleksandra Dimā darbiem, tostarp stāstu par Austrijas princeses Annas un Bekingemas hercoga mīlestību. Vienlaikus eksperti lēš, ka grāmata visdrīzāk radīs pretrunīgu reakciju britu publikā, ņemot vērā romāna iesākumā un nobeigumā rakstītās rindas, kuras varētu tulkot kā mājienu, ka romānā atainotajos notikumos varētu būt daļa patiesības. "Solījums turēts," teikts grāmatas sākumā, savukārt grāmata beidzas ar vārdiem "Tu man lūdzi atļauju uzrakstīt tavu stāstu, viņa teica. Es tev to dodu, bet tev kas jāapsola..".

Lai arī romānu galveno varoņu apraksti ir aizdomīgi līdzīgi Žiskāram d'Estēnam un princesei Diānai, vairāki politologi un literatūras kritiķi jau pauduši dziļas šaubas par to, vai 1981.gadā 19 gadus vecā Diāna varētu būt bijusi ieinteresēta tolaik 55 gadus vecajā Francijas prezidentā. Romānā aprakstīts, kā princese pirms kāzām uzzina par sava nākamā vīra mīļāko, ar kuru viņš grasās attiecības turpināt arī pēc kāzām, un pēcāk mierinājumu meklē Francijas prezidenta apskāvienos.

Princese Diāna un Velsas prinča Čārlza kāzas notika 1981.gadā, kad Diānai bija 19 gadu. Princese Diāna gāja bojā autokatastrofā 1997.gadā. Pēc viņas nāves princese nonāca neatslābstošās mediju uzmanības lokā, un grāmatas par viņas dzīvi kļuvušas par bestselleriem.

Francijas eksprezidenta Žiskāra d'Estēna grāmata nāks klajā šī gada 1.oktobrī Parīzē franču valodā. Žiskārs d'Estēns bija Francijas prezidents no 1974. līdz 1981.gadam. Eiropas Savienības (ES) konstitūcijas "tēvs" Žiskārs d'Estēns ir Franču akadēmijas loceklis. Franču akadēmiju 1635. gadā dibināja kardināls Rišeljē ar nolūku sastādīt oficiālu franču valodas vārdnīcu.

BNS