ES lūdz atcelt Krievijas politiķiem liegumu iebraukt Šengenas zonā
Pasaulē
2009. gada 26. septembris, 13:30

ES lūdz atcelt Krievijas politiķiem liegumu iebraukt Šengenas zonā

Jauns.lv

Lūgumu atcelt liegumu iebraukt Šengenas zonā diviem Krievijas politiķiem izteikuši Igaunijas partneri Eiropas Savienībā, tostarp kāds ļoti augsta ranga Eiropas Komisijas pārstāvis.

Par to paziņoja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets. ES amatpersonas lūdz atcelt liegumu iebraukt Šengenas zonā Krievijas Valsts domes deputātam Sergejam Markovam un Federālās jaunatnes lietu aģentūras vadītājam bijušajam prokremliskās jauniešu kustības "Mūsējie" ("Naši") līderim Vasilijam Jakemenko.

Aizdomas par kiberuzbrukumiem

Ārlietu ministrs, kurš pašlaik atrodas vizītē ASV, Igaunijas sabiedriskajai televīzijai ceturtdienas vakarā pavēstīja, ka vairāki Igaunijas partneri ES uzskatījuši, ka Markovam noteiktais iebraukšanas aizliegums ir pretrunā ar ierasto bloka praksi.

"Markova gadījumā, balstoties tikai uz viņa izteikumiem, nevar pierādīt, ka viņš patiešām organizējis kiberuzbrukumus Igaunijai 2007.gada pavasarī," norādīja Paets.

Viņš arī skaidroja, ka aizliegums iebraukt Šengenas zonā netiek noteikts, lai kādu sodītu, bet gan lai garantētu, ka šis cilvēks neveiks tālākus likumpārkāpumus.

Ārlietu ministrs noliedza, ka iebraukšanas lieguma atcelšana varētu būt saistīta ar kādu slepenu Igaunijas un Krievijas vienošanos.

Arī Igaunijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Martens Koks, kurš parakstīja lēmumu par iebraukšanas lieguma atcelšanu Markovam un Jakemenko, atzina, ka Igaunija lēmumu pieņēmusi, reaģējot uz ārvalstu aizrādījumiem.

Sākotnēji laikraksts "Eesti Paevaleht" ziņoja, ka Koks noliedzis, ka Igaunija būtu izjutusi savu starptautisko partneru spiedienu šajā jautājumā.

Igaunijas plašsaziņas līdzekļi trešdien ziņoja, ka tieslietu ministrs Reins Langs, kurš valdības krīzes laikā aizvietoja iekšlietu ministru, maijā pēc Ārlietu ministrijas ierosinājuma izdevis rīkojumu izslēgt no Šengenas zonas "melnā saraksta" Markovu un Jakemenko.

Abi Krievijas politiķi iebraukšanai Šengenas zonā nevēlamo personu sarakstā nokļuva ar bijušā iekšlietu ministra patlaban opozīcijā esošās Sociāldemokrātiskās partijas līdera Jiri Pihla rīkojumu.

Markovs sarakstā tika iekļauts par to, ka viņa palīgs ar priekšnieka, proti, Markova, ziņu, iespējams, organizējis kiberuzbrukumus Igaunijas interneta vietnēm laikā pēc krievvalodīgu masu protestiem saistībā ar Bronzas kareivja pārvietošanu 2007.gadā.

Jakemenko savukārt tika vainots kustības "Musējie" aktīvistu rīkotajās Igaunijas vēstniecības Maskavā blokādēs šajā pašā laikā, kā rezultātā tika traucēts Igaunijas diplomātu darbs.

Informācija nopludināta apzināti

Vienlaikus Igaunijas Ārlietu ministrija atzinusi, ka Markova vaina nav pierādīta, savukārt Jakemenko patlaban ir valdības loceklis un Eiropas Savienība attiecībā uz šāda ranga amatpersonām iebraukšanas aizliegumus nepiemēro.

Igaunijas Ārlietu ministrija jau vērsusies Drošības policijā ar lūgumu noskaidrot apstākļus, kādos notikusi informācijas noplūde saistībā ar iebraukšanas lieguma Šengenas zonā anulēšanu Krievijas politiķiem.

Igaunijas medijos izskanējušas ziņas, ka informācijas noplūde notikusi ar nodomu, lai pirms 18.oktobrī gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām kompromitētu valdošajā koalīcijā ietilpstošās Reformu partijas politiķus. Sociāldemokrāti nākamnedēļ gatavojas ierosināt parlamentā sarīkot Langam neuzticības balsojumu.

BNS