Pasaulē
2009. gada 28. septembris, 11:55

Advokāti cīnīsies par kinorežisora Poļanska atbrīvošanu no apcietinājuma Šveicē

Jauns.lv

Sestdien Šveicē arestētā poļu režisora Romāna Poļanska advokāti ir apņēmības pilni cīnīties par viņa atbrīvošanu un panākt, ka viņš netiek izdots ASV.

Aizturēšanu Šveices varas iestādes pamato ar ASV pirms 31 gada izdoto aresta oderi. "Arests viņa sievu un bērnus ārkārtīgi šokējis," sacīja Poļanska advokāts Ervs Temins. "Mēs pieprasīsim viņa atbrīvošanu. Tad mēs cīnīsimies pret izdošanu. Tīri cilvēciski tas šķiet nepieņemami, ka šim 76 gadus vecajam vīram, kurš, pats par sevi saprotams, nerada draudus sabiedrībai un kuram ir izveidojusies cienījama mākslinieciskā un personīgā reputācija, vairāk nekā 30 gadu pēc incidenta būtu jāpavada cietumā kaut viena diena," uzsvēra advokāts, piebilstot, ka Poļanskim Šveicē pieder vasarnīca un valsti viņš mēdzis apmeklēt bieži. 1978. gadā Savienotajās Valstīs tika izdots Poļanska aresta orderis saistībā ar apsūdzībām dzimumsakaros ar kādu mazgadīgu meiteni.

Poļanskim svētdien bija jāsaņem Cīrihes kinofestivāla balva par mūža ieguldījumu, un balvas pasniegšana bija paredzēta kā sākums viņa darbu retrospekcijai. "Romānam Poļanskim, vienam no mūsu laiku izcilākajiem kinorežisoriem, Cīrihes kinofestivālā bija jāsaņem balva par dzīves laikā sasniegto," teikts festivāla organizētāju paziņojumā. "Tomēr policija viņu aizturēja brīdī, kad viņš ieradās Cīrihes lidostā. (..) Festivāla vadībā šī ziņa izraisījusi apjukumu un šoku."

Poļanskis septiņdesmito gadu beigās ASV tika arestēts un apsūdzēts, ka fotosesijas laikā Džeka Nikolsona mājā sazāļojis kādu 13 gadu vecu meiteni un tad stājies ar viņu dzimumattiecībās. Poļanskis toreiz uzsvēra, ka meitene bijusi seksuāli pieredzējusi un sakaros ar viņu ielaidusies labprātīgi. Režisors 42 dienas pavadīja cietumā, kur viņam tika veiktas psihiatriskas pārbaudes, tomēr vēl pirms notiesāšanas Poļanskis ASV pameta. Kopš tā laika viņa ASV vīza ir anulēta.

Poļanska pazīstamāko darbu vidū ir filmas "Rozmarijas bērns", "Ķīniešu kvartāls" un "Rūgtais mēness".

2002. gadā par filmu "Pianists" režisors ieguvis prestižo ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars".

LETA AFP