Tango iekļauts UNESCO Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā
Pasaulē
2009. gada 2. oktobris, 05:59

Tango iekļauts UNESCO Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā

Jauns.lv

Par godu tango iekļaušanai Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā Buenosairesas centrā notikušas svinības, godinot visā pasaulē atzīto deju, kuras tradīcijas saknes meklējamas nabadzīgākajos Buenosairesas un Montevideo rajonos.

"Viss sākās ar izcilo spāņu izcelsmes UNESCO (bijušo) direktoru Federiko Majou Saragosu," atklāja Nacionālās tango akadēmijas prezidents Orasio Ferrers, neslēpjot savu prieku. "Viņš iedrošināja mani, sakot, ka, padarot pieejamu nemateriālo mantojumu vai neaizskaramas lietas - pilsētas, katedrāles, rajonus un ainavas -, mēs iepazīstinām sevi viens ar otru. Viņš man sacīja - dod viņiem to, ko viņi dabūs." Uz tango dzimtenes godu pretendē gan Argentīna, gan Urugvaja. Abas valstis joprojām nespēj vienoties, kurā no tām dzimusi viena no slavenākajām figūrām tango - dziedātājs Karloss Gardels.

Ferrers neslēpa gandarījumu, ka tango guvis atzinību. Viņaprāt, ir būtiski, ka tango no nabadzīgo rajonu ielām tagad ir pārcēlies uz lielām koncertzālēm. "UNESCO ir izpratuši ne tikai tango estētisko, bet arī sociālo vērtību. Tango ir māksla cilvēkiem, kas nākusi no sabiedrības zemākajiem slāņiem, līdzīgi džezam un flamenko, tomēr tas ir izcīnījis sev ceļu uz koncertzālēm un operu."

Līdzās tango UNESCO Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā iekļauta arī ainu tautas deja, Obisonas gobelēni, kā arī ķīniešu zīmogu dekorēšanas māksla.

4.UNESCO Starpvaldību komitejas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas sesijā, kas noritēja Apvienoto Arābu Emirātu galvaspilsētā Abū Dabī, tika atlasīti 76 pieteikumi.

Tango svētki Argentīnā
LETA REUTERS