Pasaulē
2009. gada 27. oktobris, 09:00

Atbildību par sprādzieniem Bagdādē uzņemas ar "Al Qaeda" saistīts grupējums

Jauns.lv

Atbildību par svētdien sarīkotajiem spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumiem Irākas galvaspilsētā Bagdādē, kuros nogalināti 155 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 500, ir uzņēmies grupējums "Islāma valsts Irākā", kas saistīts ar starptautisko sunnītu teroristu tīklu "Al Qaeda".

 "Islāma valsts Irākā" uzņēmās atbildību paziņojumā, kas datēts ar pirmdienu un ievietots interneta vietnē, kuru kaujinieki bieži izmanto, lai uzņemtos atbildību par šādiem uzbrukumiem.

Bagdādē svētdien uzspridzinājās teroristi pašnāvnieki divās automašīnās pie Tieslietu ministrijas un netālu no tās esošās Bagdādes provinces administrācijas ēkas. Cilvēku upuru un ievainoto ziņā šis ir postošākais terorakts Irākā pēdējo divu gadu laikā.

"Spridzinātāji pašnāvnieki vērsās pret bezdievības perēkļiem un [..] šiītu valsts balstiem kalifāta zemē," teikts paziņojumā. Arābu sunnītu kaujinieki bieži lieto šādus izteicienus, raksturojot šiītus, kas dominē Irākas valdībā pēc Sadama Huseina režīma gāšanas ASV vadītajā iebrukumā 2003.gadā.

"Starp izraudzītajiem mērķiem bija apspiešanas ministrija, kas pazīstama kā Tieslietu ministrija, un Bagdādes provinces administrācija .. Ienaidnieki saprot tikai spēka valodu," teikts paziņojumā.

"Islāma valsts Irākā" paziņojuma autentiskums vēl nav pārbaudīts.

Šis grupējums uzņēmies atbildību arī par teroraktiem pie valdības ministrijām Bagdādē, kuros augustā tika nogalināti 95 cilvēki.

BNS