Pasaulē
2009. gada 29. oktobris, 10:15

Lielbritānija aicina Irānu atcelt cietumsodu vēstniecības darbiniekam

Jauns.lv

Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Milibends ceturtdien aicināja Irānu atcelt četru gadu cietumsodu, kas piespriests Lielbritānijas vēstniecības Teherānā darbiniekam Hoseinam Rasamam.

 44 gadus vecais Irānas pilsonis Rasams, kurš strādāja vēstniecībā kā galvenais politiskais analītiķis, jūnijā tika aizturēts ielu protestos pret Irānas prezidenta vēlēšanu rezultātiem.

Viņš augustā tika tiesāts par spiegošanu un musināšanu uz nemieriem un atzīts par vainīgu.

Milibends nosauca Rasamam piespriesto cietumsodu par "pilnīgi nepamatotu" un raksturoja to kā "uzbrukumu visai diplomātu kopienai Irānā".

Milibends piebilda, ka Lielbritānijas Ārlietu ministrija pieprasījusi paskaidrojumus par šo spriedumu no Irānas vēstnieka Londonā.

"Mēs saprotam, ka spriedums var tikt pārsūdzēts. Es aicinu varas iestādes to ātri izdarīt un atcelt šo bargo sodu," sacīja Milibends.

He added: "Mēs cieši kontaktējamies ar ES un citiem starptautiskajiem partneriem, kas turpina izrādīt solidaritāti šīs nepieņemamās Irānas rīcības apstākļos," piebilda Milibends.

Irānas varas iestādes protestu laikā aizturēja deviņus Lielbritānijas vēstniecības darbiniekus, bet Rasams bija vienīgais, kuram izvirzīja apsūdzības. Viņš tika tiesāts kopā ar Francijas vēstniecības darbinieku un vairākiem demonstrantiem.

Irāna ir apsūdzējusi Lielbritāniju opozīcijas nemieru kurināšanā pēc Irānas prezidenta vēlēšanām, kurās tagadējais valsts vadītājs Mahmuds Ahmadinedžads tika ievēlēts uz otru termiņu. Lielbritānija šīs apsūdzības noliedz.

BNS