Pasaulē
2009. gada 31. oktobris, 15:08

ANO aicina Krieviju izmeklēt apsūdzības par cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā un Dienvidosetijā

Jauns.lv

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību padome piektdien aicināja Krieviju veikt neatkarīgu izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā un Gruzijas kara laikā.

Kā norādīja eksperti, organizācijai "ir bažas par apsūdzībām liela mēroga vardarbībā un civiliedzīvotāju slepkavošanā Dienvidosetijā Krievijas spēku militāro operāciju laikā 2008.gada augustā".

Pēc iepazīšanās ar ziņojumu, kurā izklāstīta situācija Krievijā, padome uzsvēra, ka būtu "jāveic pamatīga un neatkarīga izmeklēšana" par noziegumiem, kuru pastrādāšanā 2008.gadā notikušā kara laikā starp Gruziju un Krievijas atbalstīto separātisko Dienvidosetijas apgabalu aizdomās tiek turēti Krievijas spēki.

Tāpat arī Cilvēktiesību padome lūgusi Maskavu izmeklēt apsūdzības par cilvēku spīdzināšanu un nolaupīšanu, kurās tiek vainotas tiesībsargājošās iestādes.

"Padome pauž satraukumu par pazudušo un nolaupīto cilvēku skaitu Čečenijā, kas īpaši pieaudzis laika posmā no 2008. līdz 2009.gadam, kā arī par ziņām par masu kapiem Čečenijā," sacīts paziņojumā.

Krievijai tāpat būtu "jānodrošina tūlītēja un neatkarīga cilvēktiesību pārkāpumu apsūdzību izmeklēšana, ko veiktu neatkarīga institūcija".

Padome cita starpā arīdzan uzsvēra, ka pārkāpēji jāsauc pie atbildības, kā arī jāizsargā upuri un to ģimenes.

Cilvēktiesību aizstāvjiem radušās bažas par "lielo notiesāšanu skaitu" Čečenijā, kuros iedzīvotāji apsūdzēti ar terorismu saistītos noziegumos. Eksperti pieļauj iespēju, ka "noziedznieku" atzīšanās panākta ar spīdzināšanas metodēm, tādēļ Maskavai "būtu jāizskata iespēja uzsākt sistemātisku izmeklēšanu par visiem teroristisku noziegumu sakarā pieņemtajiem spriedumiem, lai pārliecinātos, ka neviens lēmums vai atzīšanās, kas panākta ar spīdzināšanas metodēm, nav tikusi izmantota kā pierādījums".

Jau ziņots, ka pēdējo mēnešu laikā galvenokārt musulmaņu apdzīvotajā Krievijas Ziemeļkaukāza reģionā pieaugusi vardarbība, islāmistu kaujiniekiem veicot uzbrukumus Kremlim draudzīgajām vietējām institūcijām.

Šā gada sākumā Krievija izbeidza desmit gadus ilgušo "pretterorisma" operāciju Čečenijā, kur kopš Padomju Savienības sabrukuma jau pieredzēti divi kari ar separātistiem.

Tomēr nemieri reģionā joprojām nav mitējušies. Pēdējā laikā Groznijā notikusi virkne pašnāvnieku sarīkotu sprādzienu.

Čečenijas līderis, kuru Maskava slavē par drošības situācijas uzlabošanu, saņēmis kritiku no cilvēktiesību aktīvistiem par netiesisku metožu pieļaušanu drošības spēkos, tostarp cilvēku nolaupīšanu un spīdzināšanu.

LETA