Pasaulē
2009. gada 1. novembris, 10:52

Afganistānas prezidenta kandidāts Abdullo atsauc savu kandidatūru

Jauns.lv

Afganistānas prezidenta amata kandidāts un bijušais ārlietu ministrs Abdullo Abdullo svētdien paziņoja, ka atsakās kandidēt 7.novembrī gaidāmajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, jo nav izpildītas viņa prasības nodrošināt godīgu vēlēšanu norisi.

 "Lēmums, kuru es paziņošu, nebija viegls. Tas ir lēmums, kuru esmu pieņēmis pēc plašām konsultācijām ar Afganistānas tautu, maniem atbalstītājiem un ietekmīgiem līderiem," Abdullo paziņoja reportieriem.

"Protestējot pret valdības un Neatkarīgās vēlēšanu komisijas nepareizo rīcību, es nepiedalīšos vēlēšanās," viņš uzsvēra. Abdullo tomēr neaicināja boikotēt šīs vēlēšanas.

Reaģējot uz krāpniecību 20.augustā rīkotajās prezidenta vēlēšanās, Abdullo pirmdien pieprasīja atbrīvot no amata Neatkarīgās vēlēšanu komisijas vadītāju un trīs valdības ministrus, un viņam tuvu stāvošs parlamenta deputāts Ahmads Behzads pieļāva, ka šīs prasības neizpildīšanas gadījumā Abdullo varētu atsaukt savu kandidatūru.

Abdullo sacīja, ka komisijas vadītājs Azizulla Ludins ir sagrāvis uzticību šai institūcijai un praktiskākais risinājums būtu, ja šo amatu ieņemtu cits komisijas loceklis. Abdullo arī aicināja izteikt neuzticību iekšlietu, izglītības un cilšu lietu ministriem, kurus viņš apsūdz objektivitātes noteikumu pārkāpumos, aģitējot balsot par pašreizējo valsts vadītāju Hamidu Karzaju.

Abdullo pārstāvji bija noteikuši sestdienu kā termiņu viņa prasību izpildei un sacījuši, ka viņš nekandidēs vēlēšanās, ja tās nebūs taisnīgas un godīgas.

Neatkarīgā vēlēšanu komisija paziņoja, ka tās vadītāju var atcelt tikai augstākā tiesa, un Karzajs sacīja, ka Abdullo nav tiesīgs iejaukties attiecībā uz ministru amatiem.

Jau vēstīts, ka ANO veidotā Afganistānas Vēlēšanu sūdzību komisija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka 20.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās ir konstatēta krāpniecība, tādēļ 210 vēlēšanu iecirkņos nodotās balsis uzskatāmas par nederīgām un Karzajs nevar tikt pasludināts par vēlēšanu uzvarētāju.

Komisijas ziņojumā tika ierosināts visiem vēlēšanu kandidātiem atņemt noteiktu procentu skaitu, tādējādi Karzaja iegūto balsu skaitu samazinot līdz 49,67%, kas ir zem uzvarai nepieciešamajiem 50%, bet viņa sīvākā pretinieka Abdullo iegūto balsu skaitu palielinot līdz nedaudz vairāk par 30%. Sākotnējie dati liecināja, ka Karzajs vēlēšanās ieguvis 55% balsu, bet Abdullo - 28% balsu.

Pēc iepazīšanās ar ziņojumu Neatkarīgā Vēlēšanu komisija paziņoja, ka Afganistānā 7.novembrī tiks rīkota prezidenta vēlēšanu otrā kārta. ASV spiediena ietekmē Karzajs pieņēma Vēlēšanu sūdzību komisijas slēdzienu un piekrita balotēties otrajā kārtā.

Afganistānas Neatkarīgā vēlēšanu komisija, kas oficiāli skaitās suverēna valsts institūcija, jau vairākkārt izpelnījusies asu vietējo un starptautisko ekspertu nosodījumu par neobjektivitāti un Karzaja atbalstīšanu.

Hamids Karzajs kopš 2001.gada bija ASV spēku atbalstītās pagaidu valdības prezidents, bet 2004.gadā uzvarēja pirmajās demokrātiskajās Afganistānas prezidenta vēlēšanās.

BNS