Pasaulē
2009. gada 3. novembris, 20:00

ANO tribunāls atliek Karadžiča lietas izskatīšanu

Jauns.lv

ANO Starptautiskais bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāls (ICTY) otrdien nolēmis atlikt kara noziegumos apsūdzētā bijušā Bosnijas serbu politiskā līdera Radovana Karadžiča lietas izskatīšanu, lai pieņemtu lēmumu par veidu, kādā turpināt līdz šim viņa boikotēto prāvu.

 "Tiesas palāta savu lēmumu šajā jautājumā paziņos šonedēļ," pavēstīja ICTY prezidējošais tiesnesis Ogons Kvons.

Tiesa otrdien uzklausīja apsūdzības puses un Karadžiča ierosinājumus par to, kā process būtu jāturpina.

Karadžičs līdz šim bija atteicies ierasties uz tiesas sēdēm, apgalvojot, ka viņam nepieciešams vairāk laika, lai iepazītos ar apsūdzības dokumentiem miljons lappušu apjomā un sagatavotu savu aizstāvību.

Otrdien bija pirmā reize, kad viņš ieradās uz lietas izskatīšanu kopš prāvas sākuma 26.oktobrī.

64 gadus vecais Karadžičs, kuram izvirzītas 11 apsūdzības genocīdā, kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, noliedz visas apsūdzības un plāno tiesā aizstāvēt sevi pats.

ICTY 14.oktobrī noraidīja Karadžiča prasību atcelt viņam izvirzītās apsūdzības, bet daļēji apmierināja viņa prasību atlikt prāvas sākumu, paziņojot, ka tā sāksies 26.oktobrī. Karadžičs jau septembrī bija iesniedzis tribunālam prasību atlikt prāvas sākumu uz 10 mēnešiem, jo viņam vajagot laiku, lai iepazītos ar lietas materiāliem un iztaujātu vairāk nekā 300 liecinieku.

ICTY apsūdz Karadžiču un bijušo Bosnijas serbu armijas vadītāju Ratko Mladiču genocīdā saistībā ar 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu slaktiņu Srebrenicā 1995.gadā un Sarajevas aplenkumu Bosnijas kara laikā, kad gāja bojā 12 000 cilvēku.

Ja tribunāls atzīs Karadžiču par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, viņam tiks piespriests mūža ieslodzījums.

Līdz aizturēšanai 2008.gada jūlijā Karadžičs gandrīz 13 gadus bēguļoja.

BNS

Tēmas