Pasaulē
2009. gada 5. novembris, 13:52

Ķīnā aizliedz miesas sodus no interneta atkarīgo pāraudzināšanas nometnēs

Jauns.lv

Sakarā ar kāda pusaudža nāvi Ķīnas Veselības ministrija aizliegusi miesas sodus no interneta atkarīgo pāraudzināšanas nometnēs.

Vecāki Ķīnā ir vērsušies pie vairāk nekā 200 organizācijām, kas stingras kārtības nometnēs piedāvā ārstēšanu no interneta atkarīgajiem, jo valdība pastiprināti brīdina par kaitīgajiem jauniešu interneta lietošanas ieradumiem.

Daudzās pāraudzināšanas nometnēs ir militāra atmosfēra. Pacienti ir spiesti stundas, ko pavadījuši pie datora, aizstāt ar smagiem fiziskajiem vingrinājumiem vai pat vēl smagākiem pārbaudījumiem.

"Kad [mēs] iejaucamies, lai novērstu neatbilstošu interneta lietošanu, mums vajadzētu stingri aizliegt personīgās brīvības ierobežošanu un fiziskus sodus," teikts ministrijas interneta vietnē "www.moh.gov.cn" publicētajās pagaidu vadlīnijās, kā nepilngadīgajiem pareizi jālieto internets.

Publicētajā dokumentā vairs netiek lietots termins "interneta atkarība", kas plaši izmantots ministrijas iepriekšējos dokumentos. Iespējams, terminu nelieto, lai nomierinātu vecākus, jo tas veicināja pāraudzināšanas nometņu biznesa uzplaukumu.

Ķīnas mediju satraukumu izraisīja 15 gadu vecā Dena Seņšaņa nāve dažas stundas pēc tam, kad viņš tika reģistrēts interneta pāraudzināšanas nometnē dienvidrietumu Guansji reģionā augusta sākumā. Ekspertīze parādīja, ka pusaudzis ticis piekauts līdz nāvei.

Dažas dienas vēlāk Sičuaņas provincē no līdzīgas nometnes ar ūdeni plaušās un nieru darbības traucējumiem slimnīcā tika nogādāts pusaudzis Pu Lians.

Jūlijā pēc preses ziņām par kādu psihiatru, kas elektrisko strāvu pielietojis 3000 pusaudžiem, valdība aizliedza elektrošoka terapiju kā līdzekli pret interneta atkarību.

Amatpersonas Pekina neuzskata, ka personām ar neveselīgiem interneta lietošanas ieradumiem būtu jāliedz piekļuve internetam pastāvīgi.

"[Valdības] iejaukšanās mērķis ir mudināt mērķauditoriju lietot internetu veselīgā veidā," teikts valdības vadlīnijās, vienlaicīgi norādot, ka nav paredzēts apturēt interneta lietošanu.


LETA