Pasaulē
2009. gada 5. novembris, 15:00

Kokaīna lietošana Eiropā nesamazinās

Jauns.lv

Ikgadējais ziņojums par narkotiku lietošanu un atkarību Eiropā rāda, ka kokaīna lietošana Eiropas sabiedrībā 2009.gadā nav mazinājusies.

Eiropas Narkotiku un narkomānijas monitoringa centra (ENNMC) vadītājs Volfgangs Gocs informē, ka kokains un heroīns saglabā stingras pozīcijas Eiropā un nav novērojama situācijas uzlabošanās.

Centra 2009.gada atskaitē teikts, ka, spriežot pēc konfiscēto vielu apjoma Eiropā, piegādātāji varētu saskarties ar grūtībām apmierināt patērētāju pieprasījumu dažos galvenajos tirgos.

Saskaņā ar centra pētījumu Bolīvijā, Kolumbijā un Peru apreibinošo vielu ražošanas apjoms ir samazinājies, iespaidojot Eiropas ielās nopērkamo narkotiku tīrības līmeni. Lielbritānijas kokaīna tirgū narkotikas tīrība ir ievērojami samazinājusies, kas iespaidojis arī tirgus cenas.

Lai gan šobrīd kokaīna lietošana ir koncentrēta Rietumeiropā, tomēr pētījuma autori norāda, ka jauni narkotiku tranzīta ceļi cauri Austrumeiropai varētu traucēt cīņai ar narkotikām.

Aprēķināts, ka Eiropas Savienībā (ES) un Norvēģijā pagājušā gada laikā četri miljoni pieaugušo ir lietojuši kokaīnu.

Ziņojumā norādīts, ka Eiropā ir 1,2 līdz 1,5 miljoni problemātisku heroīna lietotāju. Ar opiju saturošām narkotikām saistīta lielākā daļa saslimšanas un nāves gadījumu.

Dažās valstīs heroīna problēmas ir novērotas jauniešu vidū, kas liek domāt, ka narkotikas varētu izplatīties jaunās sabiedrības daļās.

"Jebkuras norādes, ka situācija varētu pasliktināties, it īpaši Eiropai nokļūstot ekonomiskās grūtībās, dod pamatu ievērojamam satraukumam," teikts ziņojumā.

Labā ziņa ir par marihuānas lietošanas samazināšanos. Tomēr pagājušā gada laikā marihuānu kā narkotikas joprojām izvēlējušies 22,5 miljoni eiropiešu. 2-2,5% pieaugušo marihuānu lieto ikdienā.

Satraukumu rada arī plašs spektrs jaunu sintētisku izstrādājumu, ko narkotiku lietotājiem piedāvā internetā. Eiropas nelegālo narkotiku tirgū norisinās pārmaiņas, ko rada narkotiku izstrādātāju produkti, kas izmanto tirdzniecības un medicīnas likumu nepilnības un ir grūti saistāmi likumdošanā.

"Jaunums ir plašs jaunu vielu piedāvājums," informē Gocs, atklājot, ka šo vielu tirgus ir agresīvs un moderns un produkti tiek pastiprināti izplatīti internetā.

Eksperti ir satraukti par pieaugošu tirgu legālajām narkotiku alternatīvām, šo attiecinot uz zāļu maisījumu, kas tiek izplatīts ar "Spice" zīmolu.

Pastiprināti var novērot jaunās paaudzes metaamfetamīnu un jaunas "ecstasy" formas, kas ir konfiscētas Dānijā un Nīderlande. Daudzas no jaunajās narkotikās esošajām vielām nav pieminētas ANO konvencijā pret narkotiku un psihotropo vielu nelegālu apgrozījumu. Šīs vielas ietver eksperimentālus līdzekļus, kas sintezēti laboratorijās, nav izmēģināti uz cilvēkiem un neiekļaujas narkotiku kontroles un tirdzniecības likumos.

Gocs norāda, ka šā gada ziņojumā galvenā tēma ir nepieciešamība "turēt līdzi mūžam mainīgajam narkotiku fenomenam".


LETA