Pasaulē
2009. gada 6. novembris, 19:00

Jaunās tehnoloģijas neveicina cilvēku atsvešinātību no sabiedrības

Jauns.lv

Plaši izplatītais uzskats, ka internets un mobilie tālruņi cilvēkus atsvešina no sabiedrības, nav patiess. Gluži otrādi - jaunās tehnoloģijas veicina aktīvāk iesaistīties sabiedriskajā dzīvē, liecina ASV iedzīvotāju aptauja.

Ierosmi šo pieņēmumu pārbaudīt zinātnieki guva no 2006.gada ASV sociologu pētījuma, kurā apgalvots, ka tehnoloģiju attīstība kopš 1985.gada padziļinājusi amerikāņu atsvešinātību no sabiedrības, mazinājusi viņu sociālo tīklu un savstarpējās saskarsmes kvalitāti.

Tomēr pētījums, kam dots nosaukums "Sociālā izolācija un jaunās tehnoloģijas," šo apgalvojumu apgāž un pierāda, ka mobilo tālruņu un interneta izmantošana palīdz paplašināt cilvēku saskarsmes horizontus.

"Kad mēs pētām cilvēku sociālo tīklu (..), interneta vispārīga izmantošana un [tā] izmantošana virtuālajai komunikācijai, piemēram, "Facebook" [vietnē], piedāvā jaunas iespējas saziņai," sacīts zinātnieku paziņojumā.

"Mūsu galvenie secinājumi apšauba iepriekšējos pētījumus un plaši izplatītās bažas par jauno tehnoloģiju postošo ietekmi uz [cilvēku] attiecībām," atklāja pētnieki.

Šā gada jūlijā un augustā veiktā iedzīvotāju telefonaptaujā intervēti 2512 pieaugušie iedzīvotāji. Tās rezultāti liecina, ka sociālās izolētības apmērs kopš 1985.gada nav mainījies.

Seši procenti respondentu atklāja, ka viņiem nav neviena, ar ko pārrunāt svarīgus notikumus, tomēr šādu skumju secinājumu arī 1985.gadā izdarīja aptuveni tikpat liels cilvēku skaits.

Tomēr aptaujā noskaidrots, ka cilvēku loks, ar ko respondenti pārrunā aktuālus notikumus, pēdējo 25 gadu laikā sarucis par aptuveni trešdaļu, un tagad tajā ietilpst aizvien mazāk cilvēku, kas nav viņu ģimenes locekļi.

"Mobilo tālruņu lietotāji, tie, kas darbā bieži izmanto internetu, un blogu rakstītāji daudz biežāk iesaistās sabiedriskos darbos, piemēram, labdarības organizācijās," atklājuši zinātnieki.

"Mūsu pētījuma rezultāti liecina, ka jauno komunikāciju tehnoloģiju izmantošana vairāk veicina cilvēku saskarsmi, nekā izolē no sabiedrības," secina pētnieki.

LETA