Pasaulē
2009. gada 9. novembris, 08:20

Irākas parlaments beidzot pieņēmis ilgi atlikto vēlēšanu likumu

Jauns.lv

Irākas parlaments svētdien beidzot pieņēmis ilgi atlikto vēlēšanu likumu, paverot ceļu vispārējo vēlēšanu sarīkošanai nākamā gada sākumā.

Deputātiem izdevies panākt kompromisu attiecībā uz galveno strīdus ābolu - jautājumu par to, kādā veidā šīs vēlēšanas būtu jārīko etniski neviendabīgajā un ar naftu bagātajā Kirkūkas provincē.

Irākas kurdi uzskata Kirkūku par savu seno galvaspilsētu un vēlas to iekļaut savas autonomijas sastāvā līdz ar plašajām naftas iegulām pilsētas apkaimē, savukārt Kirkūkas arābi un turkmēņi pret šādu iespēju kategoriski iebilst.

Līdz ar to kurdi domā, ka šajās vēlēšanās Kirkūkas provincē jābūt tikai vienam vēlēšanu apgabalam un jāizmanto pašreizējie vēlēšanu saraksti, bet arābi un turkmēņi iesaka sadalīt provinci divos vēlēšanu apgabalos un izmantot 2004. vai 2005.gada vēlētāju sarakstus.

Lai likumu beidzot varētu pieņemt, deputāti izlēmuši, ka Kirkūkā un citās provincēs, kur iedzīvotāju grupu skaitliskā samēra izmaiņu dēļ pastāv domstarpības attiecībā uz vēlēšanu sarakstiem, rezultāti tiks uzskatīti par provizoriskiem. Gada laikā pēc vēlēšanām tos pārskatīs īpaša komiteja, kurā tiks iekļauti no šiem reģioniem ievēlētie deputāti, vairāku ministriju amatpersonas un Irākas Neatkarīgās augstākās vēlēšanu komisijas pārstāvji, kas ar ANO palīdzību izvērtēs balsojumu un anulēs nederīgos biļetenus.

Šīs vēlēšanas tiek uzskatītas par būtisku nosacījumu demokrātijas nostiprināšanai Irākā, ko saskaņā ar pērn novembrī noslēgto līgumu starp Bagdādi un Vašingtonu līdz 2010.gada vidum jāpamet ASV kaujas spēkiem, savukārt visiem amerikāņu spēkiem sava darbība Irākā jābeidz līdz 2011.gada nogalei.

LETA

Tēmas