Pasaulē
2009. gada 19. novembris, 08:31

NASA un "Microsoft" piedāvā interneta lietotājiem kļūt par Marsa pētniekiem

Jauns.lv

ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) un ASV datortehnoloģiju kompānija "Microsoft" otrdien atklāja interaktīvu interneta vietni, kas interneta lietotājiem ļauj kļūt par Marsa pētniekiem.

Vietnē "Be a Martian" ("Esi marsietis") interneta lietotāji aicināti palīdzēt zinātniekiem tādos darbos, kā Marsa karšu uzlabošana, norāda NASA un "Microsoft".

"Mēs esam tajā vēstures punktā, kad ikviens var būt pētnieks," paziņoja NASA Marsa izpētes programmas direktors Dags Makvistions. "No Marsa misijām saņemot tik daudz visiem pieejamu datu, Marsa izpēte ir kļuvusi par kopīgiem cilvēku pūliņiem. Cilvēki visā pasaulē var paplašināt dažu simtu Marsa misijas komandas locekļu centienus un sniegt savu autentisku ieguldījumu."

Lietotāji var, piemēram, skaitīt Marsa krāterus, kas agrāk NASA sagādāja grūtības to milzīgā daudzuma dēļ.

"Tūkstošiem dalībnieku sadarbība var palīdzēt zinātniekiem radīt krietni labākas kartes," teikts NASA un "Microsoft" paziņojumā.

"Šādas pieredzes skaistums ir ne tikai tāds, ka tā māca cilvēkiem par Marsu un NASA darbu, bet arī iesaista lielas cilvēku grupas, lai palīdzētu atrisināt reālas problēmas, kuras nevar atrisināt datori," sacīja "Microsoft" biznesa inovāciju direktors Marks Merkuri.

Interneta vietnē ir simtiem tūkstošu Marsa attēlu, no kuriem daudzi agrāk nav publiskoti.

Vietnē ir "virtuāls rātsnams", kurā lietotāji var uzdot jautājumus Marsa ekspertiem. Vietnes adrese ir "beamartian.jpl.nasa.gov".

LETA