Pasaulē
2009. gada 19. novembris, 18:21

No Japānas atomelektrostacijas paceļas dūmi

Jauns.lv

Ceturtdien parādījās dūmi virs pasaules lielākās atomelektrostacijas Japānā, kas tika slēgta 2007.gadā pēc zemestrīces, taču operatorkompānija "Tokyo Electric Power Co" (TEPCO) ziņo, ka neviens cilvēks nav guvis ievainojumus un nav arī radiācijas noplūdes.

Dūmus izraisīja berze vienā no reaktora turbīnu telpas ceļamkrāna bremzēm, teikts kompānijas paziņojumā.

"Mēs nekavējoties ziņojām ugunsdzēsējiem un izmantojām dzēšamās ierīces, un tagad dūmu vairs nav," norādīts paziņojumā. "Nav arī ievainoto un radiācijas noplūdes."

Kašivadzaki-Karivas atomelektrostacija atrodas Niigatas prefektūrā 200 kilometrus uz ziemeļiem no Tokijas. Kompānija ziņo, ka incidents tiks rūpīgi izmeklēts.

Kašivadzaki pilsētu 2007.gada jūlijā satricināja 6,8 balles stipra zemestrīce. Tās epicentrs atradās tikai 16 kilometrus no AES, kur sākās ugunsgrēks un noplūda nedaudz radiācijas, kā dēļ AES tika slēgta.

Operatorkompānija šogad veic pārbaudes, lai atsāktu komercoperācijas.

Pēc vairākiem ugunsgrēkiem iedzīvotāji baidās par savu drošību un ir nobažījušies arī par dažu ģeologu prognozēm, ka piekrastes tektoniskā plaisa nākotnē var izraisīt spēcīgākas zemestrīces.

Japāna ir pasaules otrā lielākā tautsaimniecība, taču tai faktiski nav savas enerģijas, un tāpēc atomelektrostacijas dod aptuveni vienu trešdaļu tai nepieciešamās elektroenerģijas, un Japāna plāno līdz 2010.gadam palielināt šo daļu līdz 40%.

LETA

Tēmas