Pasaulē
2009. gada 20. novembris, 15:45

Beļģijā briest iekšpolitiskais "haoss", Rompejam nav aizstājēja

Jauns.lv

Beļģijas politiskās partijas ceturtdien nāca klajā ar brīdinājumu, ka valstij draud iekšpolitiskais "haoss", ja likumdevēji drīzumā neatradīs aizstājēju premjerministram Hermanam van Rompejam, kurš ievēlēts par Eiropas Savienības (ES) prezidentu.

Arī mediji līdztekus lepnumam par līdzšinējā valsts premjera iecelšanu augstajā amatā pauž satraukumu par šī notikuma ietekmi uz trauslo iekšpolitisko situāciju.

Bažījoties par atgriešanos politiskajā strupceļā, kurā valsts nonāca pēc 2007.gada jūnija vēlēšanām, opozīcijā esošā valoņu zaļo partija "Ecolo" vērsusies pie valdošās koalīcijas ar aicinājumu "nepieļaut Beļģijas atkārtotu ieslīgšanu haosā".

"Hermana van Rompeja gaidāmā aiziešana liek mūsu valstij bez kavēšanās nosaukt jaunu premjerministru," uzsvēris arī fankofonu sociālistu līderis Elio di Rupo. "Mūsu valstij nepieciešama stabilitāte, valdība, kas vada."

Di Rupo izplatītajā paziņojumā van Rompejs novērtēts kā "lielas gudrības cilvēks, kas garantēja stabilitāti un dialogu starp mūsu kopienām".

62 gadus vecais van Rompejs, kurš pārstāv flāmu kristīgos demokrātus, izpelnījies atzinību par spēju manevrēt starp konfliktējošajām flāmu un franču valodā runājošo valoņu kopienām.

Visbiežāk kā viņa pēctecis tiek minēts pašreizējais ārlietu ministrs Īvs Leterms, kurš valdību jau vadījis pirms van Rompeja.

Leterms demisionēja 2008.gada decembrī, nespējot panākt vienošanos starp abām valsts kopienām par reformām, kas piešķirtu plašākas pilnvaras reģionālajām valdībām.

Valdošā koalīcija, kuru veido piecas partijas, vēlas iztikt ar vienkāršu valdības reorganizāciju, lai nebūtu jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Tomēr, neskatoties uz bažām par jaunā valdības vadītāja izvēli, beļģi Rompeja ievēlēšanu prestižajā amatā vērtē ļoti atzinīgi un apsveic topošo ES pirmo prezidentu.

Laikraksta "Le Soir" piektdienas izdevuma pirmo lapu rotā virsraksts "Kronēšana," bet "La Derniere Heure" premjeru sveic, rakstot: "Beļģis 460 miljonu eiropiešu vadībā." Savukārt flāmu valodā iznākošais "De Standaard" van Rompeju dēvē par "jauno Eiropas zvaigzni".

Taču starp slavinājuma un prieka saukļiem iekļuvusi arī kāda kritiskāka piezīme: "Ar Hermanu van Rompeju Beļģija Eiropai sniedz tās pirmo prezidentu. Tas ir vēsturisks mirklis, kas priecē beļģus. Tomēr viņam vēl sevi jāpierāda," raksta izdevums "Le Soir", norādot uz topošā prezidenta starptautiskās pieredzes trūkumu.

Laikraksts arīdzan precīzi atspoguļo šobrīd valstī valdošo dilemmu, publicējot van Rompeja fotogrāfiju līdzās viņa priekšgājēja Īva Letermana attēlam.

LETA


Tēmas