Pasaulē
2009. gada 21. novembris, 10:46

Krīzes dēļ pasaulē zeļ ekonomiskā noziedzība

Jauns.lv

Pašreizējās krīzes apstākļos pasaulē šogad ir būtiski pieaugusi ekonomiskā noziedzība, un visvairāk šādi noziegumi tiek pastrādāti Krievijā, liecina audita kompānijas "PricewaterhouseCoopers" (PWC) jaunākais pētījums.

 Saskaņā ar tā datiem pasaulē vidēji 40% uzņēmumu atzinuši, ka pēdējā gada laikā ir kļuvuši par dažādu ekonomisku noziegumu upuriem. Savukārt Krievijā to atzina pat 71% aptaujāto uzņēmumu jeb par 12 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējā pētījumā, kas tika veikts 2007.gadā. Otrajā un trešajā vietā ekonomiskās noziedzības ziņā ierindotas attiecīgi Dienvidāfrika (62%) un Kenija (57%).

Savukārt vismazākais tādu uzņēmumu īpatsvars, kas krituši par ekonomiskās noziedzības upuriem, bijis Japānā (10%) un Honkongā (13%).

Pētījumā, kurā Baltijas valstis nav ietvertas, konstatēts, ka ekonomiskā noziedzība ir skārusi lielāko daļu pasaules uzņēmumu. Visizplatītākie ekonomiskie noziegumi šogad bijuši uzņēmumu līdzekļu izzagšana, krāpšanās ar grāmatvedības datiem, kā arī korupcija un kukuļošana, tostarp rekets un izspiešana.

PWC norāda, ka galvenais faktors, kas veicinājis ekonomiskās noziedzības pieaugumu, ir štatu samazināšana, kuras dēļ samazinājušies resursi uzņēmumu iekšējās kontroles īstenošanai. Kā otrs nozīmīgākais cēlonis minēts tas, ka krīzes apstākļos kompāniju vadītāji galvenokārt fokusējuši uzmanību uz kompānijas izdzīvošanu un atstājuši novārtā darbinieku uzraudzību.

Pētījums arī atklāj, ka ekonomikas recesija pamudinājusi vairāk vidējā līmeņa vadītāju nostāties uz noziedzības takas, jo recesijas dēļ viņiem radušās grūtības ar savu agrāk uzņemto lielo kredītsaistību nomaksu. Šogad vidējā ranga menedžeri ir pastrādājuši 47% no visiem ekonomiskajiem noziegumiem, kas izdarīti pret uzņēmumiem, pretstatā 32% pirms diviem gadiem.

BNS