Pasaulē
2009. gada 27. novembris, 11:20

Dubaija uz bankrota sliekšņa; akciju tirgi strauji krīt

Jauns.lv

Pasaules akciju tirgi ceturtdien piedzīvoja krasu lejupslīdi, ko izraisīja bažas, ka Dubaija, kas iekļaujas Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), var piedzīvot nacionālu bankrotu, jo tai radušās problēmas ar savu parādsaistību atmaksāšanu.

 Tirgos valda šoks un panika, Londonā akciju kritums sasniedzis 1,86%, Frankfurtē - 1,80% un Parīzē - 1,89%. Pekinas biržā akciju cenas samazinājās par 3,62%, Tokijā - par 0,62% un Honkongā - par 1,78%, turklāt visvairāk samazinājās banku un citu finanšu kompāniju akciju cenas.

Vairāki analītiķi brīdina, ka Dubaijas nedienu dēļ globālajiem akciju tirgiem var tikt dots smags trieciens, iedragājot investoru optimismu un atgādinot, ka pasaulē joprojām ir vietas, kur var izcelties finanšu satricinājumi.

Savulaik strauji plaukstošo Dubaiju, kas slavena ar saviem ekstravagantajiem būvniecības projektiem, trešdien paziņoja, ka plāno lūgt, lai kreditori vismaz uz sešiem mēnešiem noteiktu parāda atmaksas moratoriju Dubaijas lielākajam konglomerātam "Dubai World".

Dubaija ir smagi cietusi globālajā krīzē, kuras dēļ krasi kritušās nekustamā īpašuma cenas. Nekustamo īpašumu portāla "Global Property Guide" jaunākais pētījums liecina, ka Dubaijas mājokļu tirgus šogad trešajā ceturksnī piedzīvojis 48% kritumu, kas bija otrais lielākais samazinājums aiz Latvijas (-59,7%).

Bija paredzēts, ka līdz 2025.gadam, kad tiks realizēti patlaban dažādās attīstības stadijās esošie projekti, Dubaijas emirātā būs 3000 debesskrāpju.

Dubaijas kopējās parādsaistības pērn sasniedza 80 miljardus ASV dolāru - no šā apmērā valdības kontrolētās kompānijas ir parādā lielāko daļu jebšu 70 miljardus ASV dolāru. "Dubai World" parāds vien veido 59 miljardus ASV dolāru.

Reitingu aģentūra "Standard & Poor's" , reaģējot uz notikušo, pazeminājusi "Dubai World" un vairāku citu Dubaijas korporāciju reitingus, vairāki no tiem samazināti līdz spekulatīvam līmenim, norādot, ka Dubaijas īstenotie "Dubai World" pasākumi uzskatāmi par defoltu un liecinot, ka Dubaijas valdība nav spējusi laikus piešķirt finanšu atbalstu nozīmīgai tās kontrolētai struktūrai.

Tikmēr vairojušās bažas, ka Dubaijas iespējama maksātnespēja var iedragāt Eiropas bankas, izraisot bažas, ka Eiropas banku toksisko aktīvu līmenis, kas pēdējā laikā bija samazinājies, var atkal pieaugt, vēstī aģentūra "Dow Jones", norādot, ka Eiropas banku kopējā ekspozīcija uz "Dubai World" esot 40 miljardi ASV dolāru.

BNS