Pasaulē
2009. gada 27. novembris, 20:02

Francija apsver iespējamo desantkuģa pārdošanu Krievijai

Jauns.lv

Parīze apsver iespēju Maskavai pārdot Francijā ražoto moderno desantkuģi un ir gatava uzlabot militāro sadarbību ar Krieviju, piektdien paziņoja Francijas premjerministrs Fransuā Filons.

Piedaloties preses konferencē kopā ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, Filons sacīja, ka Maskava vēlas iegādāties 21 tonnu smago "Mistral" tipa kuģi, kas var pārvadāt tankus, helikopterus un 900 jūras kājnieku.

"Francija ir atvērta sadarbībai ar Krieviju," atzina Francijas valdības vadītājs.

Ja pirkums, kura vērtība tiek lēsta ap 500 miljoniem eiro (351,40 miljoniem latu), tiks apstiprināts, tas būs pirmais gadījums, kad kāda NATO dalībvalsts pārdevusi militāro aprīkojumu Krievijai.

Baltijas valstis, kā arī Gruzija jau paudusi bažas par iespējamo darījumu, baidoties, ka tas varētu palielināt Krievijas lomu reģionā.

Iespējamā darījuma kritiķi norāda, ka nav vēl pagājis pietiekami ilgs laiks kopš Krievijas iebrukuma Gruzijā pagājušā gada augustā. Lai gan Krievijas armija piecas dienas ilgajā karā guva strauju uzvaru, karadarbība parādīja, ka tās darbība būtu bijusi daudz efektīvāka, ja krievu rīcībā būtu bijuši "Mistral" tipa desantkuģi.

Putins paziņoja, ka Krievija vēl nav pieņēmusi lēmumu par kuģa iegādi, taču piebilda, ka tā ieroču sistēmas var "izvietot visur, kur vien uzskata par vajadzīgu".

LETA