Pasaulē
2009. gada 2. decembris, 10:09

Venecuēla izraida simtiem ārvalstu kalnraču

Jauns.lv

Venecuēla bez brīdinājuma izraidījusi simtiem no Kolumbijas un citām valstīm iebraukušo kalnraču, izraisot haosu Puerto Iniridas pilsētā uz abu valstu robežas, pirmdien paziņoja Kolumbijas aizsardzības ministrs Gabriels Silva.

"Mēs ziņosim par šādu piespiedu pārvietošanu starptautiskajām cilvēktiesību aizsardzības organizācijām, jo tas ir starptautisko cilvēktiesību pārkāpums," teica Silva pēc ierašanās šajā pilsētā ar humānās palīdzības sūtījumu aptuveni 1000 cilvēku.

Pārvietošana palielina spriedzi Kolumbijas un Venecuēlas attiecībās, kas radusies saistībā ar ASV un Kolumbijas noslēgto līgumu par militārajām bāzēm, kuru Karakasa uzskata par draudu savai nacionālajai drošībai.

Kalnrači acīmredzot strādāja nelegāli kādā šahtā Amazones štatā Venecuēlā, kad tās darbu pēkšņi pārtrauca Venecuēlas Nacionālā gvarde, sacīja Silva.

"Mēs bijām tur, kad ieradās helikopteri un mums lika atstāt šo vietu. Viņi mums pavēlēja vākties projām, jo mēs strādājām nelegāli," radiostacijai RNC teica viens no deportētajiem Pedro Matiass.

Pārvietotie strādnieki no Kolumbijas, Brazīlijas, Ekvadoras un Peru tika nogādāti no Sanfernando de Atabapo Venecuēlā aptuveni 30 kilometrus tālāk pa upi uz Puerto Iniridas pilsētu ar tās 11 000 iedzīvotāju, kurai pietrūka pārtikas un pajumtes jaunpienācēju izvietošanai.

Silva teica, ka masveidīgā deportācija bija "negaidīta un neizziņota, un nedeva laiku sagaidīt cilvēkus un nodrošināt viņiem cilvēciskus apstākļus".

"Mūsuprāt, pārvietošanā iesaistīts gandrīz tūkstotis cilvēku, arī 100 brazīliešu," viņš teica, piebilstot, ka Kolumbija sazinājusies ar Brazīliju un citām valstīm, lai tās organizētu savu pilsoņu repatriāciju.

LETA